Középlő fúró

l. Fúró.

Középnadályfű

(növ.), l. Infű.

Közép napi idő

l. Időmérés.

Középorom

a Magas-Tátra egyik jelentékeny csúcsa (2440 m.), mely a Nagy- és Kis-Tarpatak között emelkedik. Először Téry Ödön dr. mászta meg 1876 aug. 11. V. ö. Téry Ödön, A K. első megmászása (Magy. Kárpátegyl. Évk. VI: évf. 168. l.).

Középpont

Hogy ha valamely idomhoz egy pontot csatoltunk hozzá oly módon, hogy az e ponton keresztülmenő összes egyenesek az idomot csak is páros számu pontban metszik és minden egyes ilyen egyenesen előálló metszéspontok az idomhoz hozzá csatolt pontra nézve szimmetrikus fekvésük, akkor az idomhoz hozzácsatolt pontot az idom K.-jának nevezzük. Ily értelemben beszélhetünk a parallelogramm, parallelepipedon-szabályos sokszögek és szabályos poliederek K.-járól. K.-ja van továbbá a körnek, ellipszisnek, hiperbolának, lemniskatának, gömbnek, ellipszoidnak, hiperboloidnak stb.

Középpontfutó erő

l. Centrifugál erő.

Középponti

a. m. a középpontra vonatkoztatott, a középpontban álló, centrális. - K. egyenlet, egy vonal vagy felület egyenlete, ha a középpont a koordináták kezdőpontjában van. - K. szög, az oly szög, melynek csúcsa egy adott kör középpontjában van. - K. mozgás, l. Centrális mozgás. - K. nap, é. Centrális nap. - K. vetület, l. Centrális projekció. - L. még Központi...

Középponti állás

a. m. haderőknek több az ellenség által megtámadható helyiség között fekvő vidéken oly felállítása, hogy a bármerre előrenyomuló ellenséggel előnyös viszonyok között meg lehessen ütközni.

Középponti gyujtás

igy nevezik a puskatöltényeknek azt az elsütését, mely a töltényhüvely hátulsó lapjának közepén levő gyutacsnak ütés, illetőleg szúrás által való fellobbantásával eszközölnek.

Középponti idegrendszer

l. Idegek.


Kezdőlap

˙