Községi elöljáróság

l. Község.

Községi képviselet

l. Község.

Községi köteléki díj

az a díj, melyet a község a községi kötelékbe való felvételért követelhet. Törvényeink szerint (1886. XXII. t.-c. 14. §) ez a díj csak mérsékelt lehet, s a község által szabályrendeletileg állapítandó meg. A szabályrendelet a törvényhatóság jóváhagyását igényli. A törvényhatóság határozata a belügyminiszterhez fellebbezhető.

Községi közmunka

a községi (közdülő) közutak fentartására szolgál, l. Közutak.

Községi legelő

l. Közlegelő.

Községi puhatoló bizottság

l. Hadkiegészítési hatóságok.

Községi szabályrendeletek

(statutumok) azok, melyeket a törvényben nyert felhatalmazás alapján saját belügyeiben alkot. A. K. a törvénnyel, kormány- és törvényhatósági szabályrendeletekkel nem ellenkezhetnek, ellenkező esetben a törvényhatóság által megsemmisítendők, amelyhez felebbezés hiányában is hivatalból felterjesztendők, s csak jóváhagyás után hajthatók végre. Hallgatólagos jóváhagyásnak tekintetik, ha a törvényhatóság a felterjesztést követő legközelebbi közgyülésen nem nyilatkozott L. még Helyhatósági szabályrendeletek.

Községi számadás

a közigazgatási év folyama alatt tényleg előfordult községi kiadások és bevételek összeállítása. A magyarországi községek számadásai felől az 1886. XXII. t.-c. 141-147. §-ai rendelkeznek.

Községi utak

l. Közutak.

Községszerkezet

l. Falu.


Kezdőlap

˙