Krolop

Ferenc, operaénekes, szül. Trójában, Prága mellett 1839 szept. 5. Prágában jogot tanult és a katonai pályára lépett, melyet, noha már hadbiró volt, elhagyott, hogy magát operaénekessé képezze ki. Bécsben tanult három évig (1861-63) Lévy és Schmidt dr. tanároktól s miután első fellépésével Troppauban (1863) sikert aratott, több nagyobb városban (Linz, Köln, Bréma, Lipcse) működött, mig végre 1862. a berlini udvari opera tagja lett. 1868. nőül vette Voggenhuber Vilma magyar származásu énekesnőt (szül. Budapesten 1845 jul 17., megh. Berlinben 1888 jan. 11.), aki a legkiválóbb drámai énekesnők egyike volt.

Króm

(chrom). Fémes elem. Jele Cr, atomsúlya 52,5. Szinállapotban a természetben nem fordul elő, ércei közül legfontosabb a kromvaskő FeCr2O4; ritkább ércei a vörösólomérc PbCrO4. A berill, a smaragd és szerpentin króm nyomát tartalmazza, hasonlóképen más szilikátok is. Oxidjából szénnel való redukció útján készülhet. Szürke kristályos fém. Nagyon nehezen olvad. Fs. 6,8. A levegőn erős izzításkor is csak alig oxidálódik. Sósav és kénsav melegen feloldják. Vegyületeiben kétféle pozitiv gyökként szerepel. E gyökök a kromo- CIVr2 és a kromi-gyök CVIr2; a K. továbbá mint negativ savképző elem is ösmeretes (krómsav, felkrómsav). Vegyületei, különösen a krómsavak, sói, élénk szinüek.

Króma

(gör.) a. m. szin. - K. a zenében a. m. nyolcad hangjegy. - Krómatika, a szinekről való tan.

Krómacél

l. Vasötvények.

Kromatikus jegyek

K.-ül a zeneirásban a [ÁBRA], a [ÁBRA], a kettős kereszt (X) s a kettős [ÁBRA] szolgál a szerint, amint a természetes vagy alterált hangok fokonként fölebbíttetnek vagy lejebbíttetnek.

Kromatin

(chromatin). Magháló. A sejtmag állományát finom, hálószerüen kúszált szálak, az u. n. magháló járja át, melyet Flemming K.-nak nevezett el, mivel azt a szövettani kisérleteknél használatos különféle festőanyagok (carmin, hematoxylin, safranin stb.) igen jól megfestik; ellentétben a magháló hurkait kitöltő magnedvvel, az akromatinnal, mely csak nehezen festhető meg. A K. az újabb vizsgálatok szerint valószinüleg azonos a nuklein-nel vagy ennek valamelyik származékával.

Kromatofora

(gör.), a különböző állatok s különösen a kétéltüek, több gyík, nevezetesen a kameleon, halak és lábas fejüek bőrében előforduló festéktartó sejtek, amelyek protoplazmájának gyorsan változó áramlásai az állat szinének változásait idézik elő.

Kromátok

l. Krómsavak és sóik.

Kromatologia

(gör.) a. m. szintan.

Kromatoszkóp

l. Kalejdoszkóp.


Kezdőlap

˙