Kromatrop

l. Bűvös lámpa.

Kromau

(Mährisch-K.) az ugyanilyen nevü morva kerületi kapitányság székhelye a Rokitna balpartján, vasút mellett, (1890) 1868 lak., pamutszövéssel és szénbányával, a Liechtenstein hercegi család szép kastélyával, amelynek családi sírboltja a plébániatemplomban látható.

Krómavanturin

l. Avanturin.

Krómgránát

l. Gránát.

Kromidrózis

(gör.), a rendestől szinben eltérő izzadás. Ezen szines izzadások, melyek sárga, zöldes, fekete, kékes vagy vörös szinekben észleltettek, a legnagyobb ritkaságok közé tarttoznak s a középkorban csoda számban mentek. Fentebbiek közül aránylag leggyakoribb a vörös izzadás, mely hematidrózis név alatt ismeretes. Főleg hisztérikus nőknél, de más vérszegény egyéneknél is mutatkozik s okát a verejtékmirigyek hajszáledényeinek megrepedése képezi. Sokkal eltérőbbek a nézetek a kék izzadás okára nézve. Scherer foszforsavas vasoxidulból, Schwarzenbach ehhez hasonló ciánvegyületből származtatja a kék szint, de legvalószinübb Bergmann-nak mások által is elismert véleménye, mely szerint egy az esetek kiváló ritkaságánál fogva még nem elég pontosan leirt mikroorganizmus okozná a verejték kék elszinesedését.

Kromiklorid

l. Króm kloridjai.

Kromiszulfát

l. Króm szulfátjai.

Kromit

(ásv.), l. Krómvaskő.

Króm kloridja

Kettő ösmeretes, a kromoklorid Cr2Cl4 v. CrCl2 és a kromiklorid Cr2Cl6 v. CrCl3. Előbbi fehér kristályos test, mely vizben kék szinnel oldódik, utóbbi vizmentesen vöröses kristálykákból áll. A kristályviz tartalmu só Cr2Cl6.12H2O smaragdzöld.

Kromo

l. Króm.


Kezdőlap

˙