Kropatschek-puska

Kropatschek Alfréd cs. és kir. altábornagy, 1895 julius 30. óta tüzérségi főfelügyelő szabadalma szerint alkotott ismétlő puska, mellyel a magyar királyi csendőrséget és a francia tengerészeti gyalogságot fegyverezték fel.

Kropf

Lajos, Angliában élő magyar mérnök és történetbuvár, szül. Pesten 1852 aug. 18. A gimnáziumot és a műegyetemet u. o. végezte. Az 1873-iki pénzügyi válság lejebb szállította a mérnökök reményeit és ez okból K. Uj-Zélandba készült kivándorolni, de útközben, Londonban, azonnal állás kinálkozott és igy Angliában maradt, ahol most már 20 év óta lakik. Eleintén egy vasúttársaságnál dolgozott, majd mint magánmérnök működött. Már a 70-es és 80-as években is közlött cikkeket a Fővárosi Lapokban és az Egyetértésben; 1885 óta pedig serény munkatársa a Századoknak, a Történelmi Tár és Turulnak, a Magyar Könyvszemlének, Budapesti Szemle- és a Hadtörténelmi Közleményeknek, melyekben különösen angol levéltári kutatásainak eredményeit foglalta össze, amint egyáltalában a magyar és angol történeti irodalom legbuzgóbb közvetítője és a hazai irodalomnak ismertetője az angol sajtóban. Nagyobb művei: Folktales of the Magyars (Magyar népmondák, Jones Henrik közreműködésével, London. A Folklore Society kiadványai között XIII. köt.); angolra ford. Jausz Ferenccel Kossuth lajos emlékiratainak I. kötetét (több nem jelent meg); Magyar nyomtatványok külföldi könyvtárakban (Magy. Könyvszemle 1885); Capitain John Smith (Turul 1888); Kik voltak az angolszász hercegek Szt. István udvarában? (Századok 1887); Basire védirata és válasza az Innocentia Transylvaniae c. röpiratra (Történelmi Tár 1888); Calepinus 1658-iki kiad. (Magyar Könyvszemle XIII. köt.); A Royal Mausoleum (Századok 1888. 475. l.); Maximilianus Transylvanus életrajzához (Századok 1889. 52 és 1890. 611. l.); Parmenius de Buda (u. o. 1889. 150. l.); Az 1532. török hadjárat (Történ. Tár 1891); Jean de Wawrin krónijából (Századok 1894); Gróf Benyovszky Móric (u. o. 1894); A nikápolyi csata szinhelye (u. o.); A török időszámításról (Hadtörténelmi Közlemények 1895); Egervár eleste és a keresztesi csata (u. o. 1895); Hormuzaki művei (Századok 1895. 174. l.).

Krosno

az ugyanilyen nevü galiciai kerületi kapitányság székhelye, a Wislok és vasút mellett, (1890) 3251 lak. Tőle Dny-ra van Galiciának naftában leggazdagabb része.

Kroszetta

(franc. crosette), magyarul a. m. fül; az ó-görög építészetben ajtók és ablakok szemöldpárkányának kiszökellése az ajtó- vagy ablakfelek keretének szélén kivül. A klasszikus építészet szerkezetileg egészen helyesen csak a szemöldpárkány magasságában alkalmazta, a renaissance és barokk építészet sokszor a nyilásnak mind a 4 sarkán. A K. kiugrását cseppek v. bimbóalaku ornamentek díszthetik.

Kroszettás boltkő

l. Könyökös boltkő.

Krotalon

(gör., lat. crotalum), a régi rómaiaknál és görögöknél nagyon használt ütőhangszer, mely a mai castagnetta mintájára, mind a két kézben tartva összeüttetett s táncritmus erősebb hangsúlyozására szolgált.

Kroton

ókori város Bruttiumban, az Aisaros folyó mellett, archivok és spártaiak alapították Kr. c. 710., akik megerősítették és kereskedelmük és hajóforgalmuk által virágzásra emelték. K. volt Alsó-Itália (Magna Graecia) első városa, nemcsak virágzó gazdagság, de erkölcsök dolgában is. Itt volt Pithagoras jeles iskolája és az ókori atletika egyik bölcsője. Hatalmának tetőpontján akkor állott, mikor az elpuhult Szibariszt legyűzte. Sziciliai Dionysios, a lukánok, Agathokles és Pyrrhus egymásután támadták és gyöngítették, ugy hogy Hannibal idejében már csak strategiai sarkpontja volt a púnok hadi műveleteinek. Kr. e. 195. római gyarmat lett belőle.

Kroton

(növ., Croton L.), a kutyatejfélék génusza, 530 faja mind a két földségnek melegebb vidékein (Európában egy sem) terem. A Cr. tiglium mintegy 6 m.-nyi cserje K.-Indiában. Magva officinális, apró meghajtó magnak (grana tiglii v. granatill) hivják, kövér olaj (oleum crotonis) is lesz belőle. A K.-olaj nagyon erős méreg, melynek már 20 cseppje is halálos lehet; a bőrön heves gyulladást, belsőleg pedig hányást, véres hasmenést és összeroskadással halált is okozhat; éppen ezért csak a legmakacsabb székrekedésekkor használják, igen kis dózisban (1/4-1 csepp). A magyar gyógyszerkönyv a legnagyobb egyes dózisát 0,05 g.-ra teszi. A Cr. draco Schlecht. (mexikói sárkányvér) mexikói, csillagmolyos fa, valamint a Cr. hibiscifolius Kunth Uj-Granadában vörös gyántát folyat, mely a K.-inidia és D.-amerikai sárkányvértől homoknemü és feketés külsejét tekintve különbözik. A Kaszkarilla-cserjét (Cr. Eleutheria Sw.), l. Carcarilla.

Krotonklorál

l. Butilaldehid.

Krotoschin

(Krotoszyn), az ugyanilyen nevü járás székhelye Posen prosz kerületben, 7 km.-nyire a sziléziai határtól, vasút melett, (1880) 10 646 lak., posztó- és vászonszövéssel, gimnáziummal és felsőbb leányiskolával. K. hercegségnek középpontja, amelyet 1819. a Thurn és Taxis hercegi család kapott Poroszországtól a Rajna jobb partján fekvő birtokainak kárpótlásául.


Kezdőlap

˙