Kurima

kisközség Sáros vármegye tapolyi j.-ban, (1891) 1016 tót és német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Kurir

(franc. courrier), 1. Futár.

Kurittyán

kisközség Borsod vmegye szendrői j.-ban, (1891) 442 magyar lak.

Kurkasfa

(növ.), l. Jatropha.

Kurkuma

(növ., kémlő gyökér, Curcuma L.), a gyömbérfélék füve; több mint 30 faja Ázsia, Afrika és Ausztrália meleg vidékein meg a Csendesoceán szigetjein terem. A C. longát L. Ázsia D-i részén mindenütt termesztik. Narancsszinü, kézforma, tagolt gumóját fehér gyökérszálak borítják. Ez a sárga gyömbér vagy indiai sáfrány. A C. lecorrhiza Roxb. és C. angustifolia Roxb. K.-indiai; gumójából finom keményítő lesz s kelet-indiai arrowrot, tikorliszt, tithur avagy koa a neve. A C. zedoaria L., l. Citvorgyökér.

A K.-félék közül orvosi célokra ma már csak a C. zedoaria gyökerét használják föl, ezt is csak kis mértékben. A gyökérben foglalt illatos olaj a szájnyálnak és a gyomornedvnek elválasztására ingerlőleg hat s ezáltal diétazavaroknál is jótékony hatása lehet. A magyar gyógyszerkönyvben előirt illatos ecetnek (acetum aromaticum) is egyik alkotórésze. Régebben nálunk is, ma már inkább csak hazájában, D.-Ázsiában használják fűszerül és orvosságul a sárga gyömért (radix curcumae longuae), mely curry-powder név alatt is ismeretes. Ennek a gyántán és illatos olajon kivül egy kristályos alkotórésze is van, a kurkumin (l. o.), mely gyógykészítmények, likörök megfestésére használtatik.

Kurkuma-papiros

A kémiai vizsgálatoknál fontossága van. Sajátsága az, hogy alji tulajdonságu folyadékba mártva barnássárga szinü lesz, savanyu oldatokban pedig világosságra. A Curcuma longa Lin. nevü növény gyökerének kivonatából készül, ugy hogy a szűrőpapirost ebbe bemártják és megszárítják.

Kurkumin

A kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik, ez oldatai sárgák. Lúgok sötét vörösbarna szinnel oldják.

Kurland

l. Kurföld.

Kurländer

Ignác, meteorologus, szül. Balassa-Gyarmaton 1846 dec. 25. Középiskoláit Budapesten, egyetemi tanulmányait Bécsben végezte. 1870. mint asszisztens került a meteorologiai intézethez, melynek 1875. obszervátora és 1890 óta aligazgatója. Irt apró meteorologiai és csillagászati dolgozatokat, de főképen a meteorologiai évkönyvek szerkesztésében vett tevékeny részt. Utóbbi években földmágnességi felvételeket végzett az ország számos helyén.

Kurmark

régebben főrésze volt a brandenburgi őrgrófságnak, melynek másik, kisebb része Neumark volt. K.-hoz tartozott Altmark (fővárosa Stendal), Vormark v. Prignitz (Perleberg) és Mittelmark (Brandenburg); továbbá Ukermark (Prenzlau) és Beeskow meg Storkow uradalmak, összesen 25 000 km2. Nevét akkor kapta (1356), mikor Brandenburg ura is választó-fejedelem (Kurfürst) lett. A tilsiti béke után Altmark hozzá kapcsoltatott Vesztfélia királysághoz, mig Brandenburg a magdeburgi hercegséget kapta. Almark ezután, 1813. a poroszoké lett.


Kezdőlap

˙