Kyffhäuser-hegység

(Kiffhäuser) Schwarzburg-Rudolstadt német fejedelemségben, a Goldene Auetól D-re fekvő hegyhát, melynek legmagasabb csúcsa a Lengefeld (486 m.); egy mély hosszanti völgy két részre osztja; az É-i hegyháton a legmagasabb ponton vannak az egykori Kyffhausen várnak romjai. A vár alkalmasint a szász dinasztiából való császárok korában, a X. sz.-ban a Tilleda falu melletti Pfalz védelmére épült 1178. először és a XV. sz.-ban végleg lerombolták. Hozzáfűződik a Rőtszakállu Frigyes császárra vonatkozó Kyffhäuser-monda (l. Császár-mondák). 1892 máj. Vilmos császár alapkövét tette le itt I. Vilmos nagy szobrának.

Kyklops

Hesiodos szerint a K.-ok Uranos és Gea fiai, név szerint Brontes, Steropes és Argos voltak, egyszemü óriások, kiket atyjuk a Tartarusba számkivetett. Zeus azonban kiszabadította őket és azért hálából villámokat és mennyköveket készítettek számára. L. még Kiklop.

Kyknos

1. Apollon és Theria fia, kalidoni vadász; mivel egy jó barátja nem teljesítette kivánságát, dühében anyjával együtt Konope tavába ugrott. Apollo mindkettőt hattyuvá változtatta. - 2. Poseidon és Kalike fia; midőn Piramos segítségére ment, Achilles a tengerparton megölte, Poseidon pedig hattyuvá változtatta. - 3. Ares és Pirene fia, kit Herakles párviadalban megölt és Ares hattyuvá változtatott. - 4. Stheneleus liguriai király fia, kit Apollo a csillagok közé helyezett.

Kyle

Ayr skót grófság középső része.

Kyll

a Mosel baloldali mellékfolyója. Völgyében vasút van.

Kylmann

Valter, l. Heyden.

Kylon

athéni államférfiu az eupatridák családjából; 640. győzött az olimpiai versenyeken és kezét kapta Theagenes megarai tirannus leányának. 612. elhatározta, hogy leveri a többi eupatridát és egy jóslatra támaszkodva összeesküvést létesített és megszállotta az Akropoliszt. De az államcsiny nem sikerült, Megakles archon kiéheztette az összeesküvőket és mig K. és fivére megmenekült, társait irgalom nélkül leöldösték.

Kymmene-elf

Finnország déli részének folyója, 208 km. hosszu s miután több tavon áthaladt, öt ágban a Finn-tengeröbölbe ömlik. Nem hajózható, de a faúsztatás szempontjából jelentékeny.

Kymol

l. Kumolok.

Kymri nyelv és irodalom

l. Wales.


Kezdőlap

˙