Lábcsontok

l. Csont.

Labda

gömbalaku test, a labdajáték eszköze. A L. nagysága a játékokhoz képest változó, a közönséges kifutó, róta vagy ütő (duplex) játékokban az ismert közönséges nagyságu, 8-11 cm. átmérőjü L.-kat használják, melyek v. kaucsukból készült üres gömbök vagy bőrből vannak s ez utóbbi esetben rendesen kóc- vagy szőrtömetüek s hogy a L.-ütő súlyának jobban ellenállhassanak, rendszerint sűrü és szoros fonal-hálóval húzatnak be. A láb-L.-k (foot ball, l. o.), valamint az ököllel való kiütésre szánt L.-k most már általában üres kaucsukgömbök, melyeknek átmérője 25-30 cm.-ig is terjed (l. Gummielasztikum). A L.-k szinezése már a régi görögöknél is szokásos volt s a többszinü L.-kat különösen kedvelték. Magyarországon Germán Jánosnak van bőrlabdagyára Zilahon.

Labdaborz

v. laptaborz (növ.), l. Labdatövis.

Labdacs

a pilula (pillula) gyógyszer-alak rosszul alkotott magyar neve.

Labdafű

(növ.), l. Laboda.

Labdaház

az a fedett és oldalfalakkal is ellátott nagy terem, amely már a régibb századokban több uralkodói udvarnál és több főiskolában labda- és egyéb testedző játékok gyakorolhatása céljából emeltetett. A francia királyoknak Versaillesben épült L.-a (Salle du jeu de paume) történeti nevezetességü lett, mert midőn a király (XVI. Lajos) a harmadik rendet nem bocsátotta be az eredetileg számára rendelt tanácskozó helyre, a megjelent képviselők 1789 jun. 20. Bailly vezetése alatt elfoglalták a L.-at és ott tartották meg azon nevezetes ülést (séance du jeu de paume), amely a francia forradalom kiindulásául tekinthető.

Labdajátékok

a labdával mint eszközzel, néha a labda-ütővel v. mint a lawn-tennisnél (l. o.) az ütő-hálóval v. a croquetnél (l. o.) a kalapáccsal mint segédeszközzel, bizonyos szabályok szerint űzött játékok. A labdajáték legkezdetlegesebbje az egyes labdának egyik kézből a másikba való átdobásából áll, ezt követi a feldobott labdának két vagy egy kézzel való elfogása, labdafogás nagyobb távolságból, körből stb. A labdajátékok már az ősidőkben nagyon népszerüek voltak s ezen népszerüségük a századok folyamán át nem csökkent, ami abban leli magyarázatát, hogy a zsenge gyermekkortól kezdve az aggkorig lehet a labdajátékot űzni, természetesen azon játékot, amely a kornak és a testi állapotnak megfelel. Nálunk a legszokásosabb játékai a serdülő fiatalságnak a különböző duplexek, méták és körjátékok, továbbá a kézi ütő-labda, legutóbbi időben pedig a lawn-tennis. V. ö. Hamary B., A magyar labdajáték kézikönyve (Székesfehérvár 1878); Porzsolt L., A magyar labdajátékok könyve (Budapest 1890).

Labdakos

a görög mitologia szerint Kadmos unokája sé tébei király; fia volt Polydorosnak és Nykteisnek (az éjjelinek). Utódait Labdakidák-nak hítták; ezek közt hires lett Oidipos (l. o.), Laios fia és L. unokája.

Labdaparéj

(növ.), l. Laboda.

Labdarózsa

(növ., hórózsa, hólapta, Viburnum Opulus L. var. sterile DC. v. flore pleno), a vizmelléki kányafának (l. o.) ivartalan, de nagyobb szirmu, kerti alakja. Virágzata nem lapos mint a vad alaké, hanem gömbölyded. Dugványról v. ojtásról szaporítják.


Kezdőlap

˙