Labes

város Stettin porosz kerületben a Rega és vasút mellett, (1890) 5232 lak., gőzfürészmalommal, szeszégetéssel, sör- és bőrgyártással.

Labette

county Kansas É.-amerikai államban, 1600 km2 területtel, 22 735 lak., Oswego székhellyel.

Lábficamodás

az a ficamodás, mely a bokaízületben támad. Minthogy ezen ízületet az alszárcsontok (sípcsont és szárkapocs) egyrészről, másrészről az ugrócsont (astragalus) képezik, azért ficamodás esetében v. ugy fogható fel a helyzetváltozás, hogy az ugrócsont hagyta el az alszárcsontokat v. ugy hogy az alszárcsontok tértek le az ugrócsontról. Ennélfogva ezen ficamodásokat kétféle néven jelölik az orvosok ugymint bokaficamodások v. ugrócsont-, illetve lábficamodásoknak. A L. leginkább előre v. hátra felé történik olyan sérüléseknél, hol a láb a bokaízületben v. hátra v. előre tulságosan behajlíttatik. Oldal felé a L. csak akkor történik, ha a kitérését gátló boka letört; ezek tehát majdnem mindig bokatöréssel vannak szövődve. L. még Ficamodás.

Lábfürdő

(pediluvium), rendesen a lábon levő bőrtultengések (tyúkszem stb.) felpuhítására v. pedig a vérnek távolabb fekvő testrészekből (fej stb.) elvezetésére szolgáló helybeli fürdők. A L. hideg v. meleg lehet; a hideg L. csak néhány percig veendő s olyanoknak, kik a fejükben v. a mellkasi szerveikben gyakori vértorlódásban szenvednek, nem ajánlatos; ilyenek számára inkább a meleg (30-45 °C.) L. való s az eféle elvonásra szolgáló L.-be, a bőrizgatás fokozása végett még hamu, szóda v. mustárliszt is tehető.

Lábgyűrű

(lábperec), l. Gyűrük.

Labiális

(lat., tulajdonképen ajaki), a nyelvtanban a. m. ajakhang vagyis az ajkakkal kiejtett hang, többnyire mássalhangzó, p. m, b, p. Az f és v nem tisztán L., hanem labiodentális hangok, mert nem a két ajakkal, hanem az alsó ajakkal s a felső fogsorral ejtjük őket (l. Hangok). L.-síp, l. Ajaksípok.

Labiana

Laviana, vagy Pola de L., kerületi kapitányság székhelye a spanyol Oviedo (Asturia) tartományban, a Nalon folyó partjain, s a Gijon-L. vasútvonal mentén, (1887) 7913 lak.

Labiáták

vagy labiatae (növ.), l. Ajakosak. - Labiatiflorae, l. Ajakosvirágnak; labiatiflorus a. m. ajakvirágu v. ajakosvirágu.

Labiau

(Labguva), az ugyanily nevü porosz járás székhelye, 46 km.-nyire Königsbergtől, a Deime mellett a Grosse Friedrichsgraben kiinduló pontjánál, (1890) 4861 lak., gőzfürészmalmokkal, sör- és hajógyártással. 1656 nov. 20. a porosz nagy választó és X. Károly Gusztáv itt egymással szerződést kötöttek, amelyben Svédország a porosz tartomány függetlenségét elismerte.

Labiche

(ejtsd: labis) Jenő, francia vígjátékiró, szül. Párisban 1815 máj. 5., megh. u. o. 1888 jan. 23. A College Bourbon-intézetben tanult s azután beutazta Olaszországot. Első vígjátéka (La cuvette d'eau, 1837) nagy sikert aratott s azóta L. igen sok vígjátékot, bohózatot és vaudevillet irt. Összes művei Théatre de L. cím alatt 10 kötetben (1878-79) jelentek meg. L. a francia akadémiának is tagja volt 1880 óta. Számos vígjátéka nálunk is szinre került, részben pedig könyvalakban lefordítva megjelent. Ilyenek: A kompanisták, L. és Mus után ford. Feleki I. (1871). Egyéb magyarul közreadott vígjátékai: Vasárnap délután; Ajánlott levél; A nászutazás; Cravachon őrnagy; melyek a Műkedvelők szinházában jelentek meg.


Kezdőlap

˙