Lambik

belga fajta sör.

Lambrecht

német város Bajor-Pfalzban, a Speyer patak s a neukirchen-neustadt vasút mentén. Hollandiából oda szakadt vallonok alapították 1565.; van (1890) 3291 lak., régente hires szt. Benedekrendü kolostora és szép temploma; gyapot-, gyapjufonál- és tésztanemü-gyára.

Lambrequin

(franc., ejtsd: lánbrkén), hosszabb vagy rövidebb, keskeny kelme, mely fölső szélével a tárgyhoz van erősítve, amelynek díszéül szolgál, alsó széléről pedig rojt, sallang és eféle csüng alá.

Lambrior

Sándor, oláh nyelvész, szül. Botosaniban 1840., megh. 1884. Iskoláit és felsőbb tanulmányait Botosaniban, Jassziban majd Párisban végezte. Először Botosaniban volt tanár, majd a jasszii nemzeti liceumnál az oláh nyelv tanárává nevezték ki. Átható, mély kritikai szellemével első teremtette meg az oláh nyelv hangtani törvényeit. Néhány értekezése látott csak napvilágot a Columna lui Traian és Convorbirď literare folyóiratokban, meg a tanulók részére szerkesztett Carte de cetire (Olvasókönyv) címü munkája.

Lambris

(franc., ejtsd: lánbri, magyarosan lambériának is mondják), a falnak fatáblákból készült egyszerübb vagy díszesebb burkolata. L. Falborítás.

Lambro

120 km. hosszu, baloldali mellékfolyója a Pónak. A Como-tó két ágától körülfogott hegységben ered; fölveszi az Alseriót, Pusianót, Olonát, a Lambro Meridionalét és Corte Sant' Andreánál torkollik.

Lambruschini

(ejtsd: -bruszkíni) Lajos, olasz biboros, szül. Genovában 1776 máj. 16., meghalt Rómában 1854 máj. 12. A barnabiták szerzetébe lépett. A szerzetben nagyobb hivatalokat viselt. 43 éves korában 1819. genovai érsekké lett. 1827. XII. Leo pápa Párisba pápai követül küldötte. 1831. XVI. Gergely bibornokká nevezte ki, 1836. pedig államtitkárrá. XVI. Gergely halála után a pápaválasztáskor, az első szavazás alkalmával, legtöbb szavazatot, 15-öt nyert. IX. Pius alatt az állami, politikai működése véget ért, de az egyházi nem. 1848. a forradalom alatt őt is üldözőbe vették. A boldogságos szűz szeplőtelen fogantatásáról egy könyvet irt. 3 kötetes munkája Opere spirituali megjelent Rómában 1838.

Lambton

János György, l. Durham (1).

Lamé

Gábor, francia matematikus, született Toursban 1795 jul. 22., meghalt Párisban 1870 máj. 1. Az École polytechnique és az École des mines elvégzése után 1820. Clapeyronnal együtt Szt. Pétervárra ment és 11 évet töltött orosz szolgálatban, mely idő alatt az ottani mérnöki iskola tanára is volt. 1830. jutalmazta meg a párisi akadémia Clapeyronnal együtt irt pályaművét: Sur les lois du refroidissement et la solidification d'un globe liquide. 1831. lett a párisi École polytechnique, 1844. a Faculté des sciences tanára: 1843. pedig az akadémia tagja. Nevezetesebb művei: Traité de physique (1836); Leçons sur la théorie mathém. de l'élasticité (1852); Leçons sur les fonctions inverses des transcendentes et les surfaces isothermes; Leçons sur les coordonnées curvilignes; Calcul des fonctions inverses. Utóbbi egy új módszerü integrálszámítés, mely az Euler-Jacobi és Abel által nyert eredményeket egységes szempontból tekinti.

Lame duck

(ang., ejtsd: lám dökk), amerikai börzekifejezés, a. m. fizetésképtelen.


Kezdőlap

˙