Lancaster-lövőfegyverek

oly puskák s ágyuk, amelyekben a lövedéknek csavarvonalban való megindítása nem a cső belső falába vésebb huzagokkal eszközöltetik, hanem azzal, hogy az elliptikus csőür maga negyed szavarvonalat képez. A gyakorlatban nem igen váltak be.

Lancaster-sund

a Baffin-szorosból a Barrow-csatornába és a Prince-Regent-szorosba vezető tengerszoros Cockburt-föld és North-Devon közt, az E. sz. 74 és 75, a Ny. h. 75 és 85° közt. 1616. Baffin fedezte föl és nevezte el.

Láncborona

négyszögletes láncszemek egymáshoz kapcsolásával készül, hajlékonyságánál fogva különösen előnyös finom vetőmagvak alátakarására, l. Borona.

Láncdob

a lánccal működő emelőgépek egyik fő alkatrészét képezi s az emelő lánc felvételére szolgál. Alakja hosszu henger, melynek két végét a láncszem szélességének megfelelő magasságu peremmel látják el. Külső felszinén többnyire spiral-alakban csavarodó vágány van, mely a láncot felcsavarodása közben ugy vezeti, hogy a láncszemek egymás mellé kerüljenek s köztük 2-3 mm. hézag maradjon. 1. és 2. ábránk olyan L.-ok képét mutatja, melyekre a láncszemek 45° alatt dülve csavarodnak.

[ÁBRA] 1. ábra. Láncdob 45° alatt dült láncokhoz, ivalaku fészekkel.

2. ábra. Láncdob 45° alatt dült láncokhoz, kettős vágányu fészekkel.

Lancea

(lat.), a kelet-római császárok korában a falanxok 4 utolsó sora, valamint a császári testőrség által is használt mintegy 2 m. hosszu hajítódárda, melyet a harcos a dárdanyél közepére erősített szíj segítségével hajított az ellenség tömegeibe. L.-ból származik a magyar lándsa, eredeti régies alakjában láncsa. V. ö. Nyelvtört. szótár II. köt. 518. old.

Lancelot

(Lanzelet) vom See, Artus király és a kerek asztal egyik mesés daliája. Az északi francia legendák szerint L.-t atyja korai halála után anyja, Viviana tündér nevelte föl s aztán Artus király udvarába vitte és későbbi kalandjaiban is segítségére volt. L. szerelmes lett Ginevrába, Artus király nejébe, kinek nővére, Morgane, miután szerelmét L. nem viszonozta, sok bajba és veszélybe sodorta őt. Midőn pedig Mordred, kin L. boszut akart állni Artus meggyilkoltatása miatt, őt is halálra sebezte, anyja, Viviana újra életre csókolta a haldoklót. V. ö. Paris, a Romania folyóiratban (10., 12. és 16. köt.).

Lancer

(franc., ejtsd: lanszé) a. m. hajítani, dobni, forgalomba hozni; parforce-vadászatnál a vadat kutyával addig üldözni, mig ki nem ugratják.

Lancetta

l. Gerely.

Láncfonal

v. felvető fonal, a szövőszéken kifeszített fonalrendszer, amely a közé helyezett vetülékkel vagy bevető fonallal szövetet alkot. L. még Felvetés és Kelme.

Láncfülke

(ném. Kettendepôt; ol. deposito della catena; ang. chain-locker), a hajófenéken vagy annak közelében levő láda alaku kamra v. fülke, amelybe a horgonyláncokat rakják.


Kezdőlap

˙