Lánckengyel

(ném. Kettenschäckel; ol. gambetto, ang. shackle), a patkóalaku csapszeggel ellátott láncszem, mely bizonyos hosszuságu horgonylánc-daraboknak összeköttetésére szolgál. Két L. között levő láncdarabot «egy kengyel lánc» névvel illetik, melynek hosszasága 20 és 30 méter között váltakozva az egyes nemzeteknél különböző; nálunk 25 m.

Lánckorong

a láncok vezetésére való géprész. Alakja kerékhez hasonló, kerületén a láncszemek felvételére alkalmas vájat van. Az 1., 2. és 3. ábrából három különféle alaku L. metszetét látjuk; az 1. ábra kerületén a függélyesen fekvő láncszem számára árok van, a vizszintesen fekvő szemek pedig az árok kúposan leesztergályozott pontjára feküsznek. A 2. ábrában a kerék koszoruján magas peremek között fekszik a lánc vizszintes szeme, a függőleges szem számára pedig szintén árok van vésve. A 3. ábra 45° alatt dült láncszemek vezetésére való korongot ábrázol, a 4. ábra pedig a gyűrüsszemü láncokhoz való fogazott lánckorongot láttatja.

[ÁBRA] 1. ábra. 2. ábra. 3. ábra. Lánckorongok metszetei.

[ÁBRA] 4. ábra. A gyűrüsszemü láncokhoz való fogazott lánckorong.

Lanckoronski

Károly Antal Leo gróf, szül. 1848 nov. 4., az osztrák urakházának tagja, a máltai lovagrend tiszteletbeli lovagja. Több tudományos expedicióban vett részt és Kis-Ázsiában rendezett ásatásokat. Eredményeiről beszámolt a Die Städte Pamphyliens u. Pisidiens c. munkában, melyet Niemann G. és Petersen E. közreműködésével szerkesztett (Bécs 1892, 2 köt.). A munkát 1893. franciára is lefordították (Páris 2 köt.). Érdemeiért a bécsi és krakói akadémia tagjává, a berlini egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta.

Lánckövetkeztetés

(sorites). A logikában a következtetéseknek a kifejezésben rövidített összetétele. Sémája: C est D, B est C, A est B, ennélfogva A est D. Ez az általános fogalomból a részletesekhez halad, neve gokleniusi sorites; van, amely a kevésbbé általános fogalmaktól az általánoshoz halad, ennek neve aristotelicus sorites: A est B. B est C, C est D, tehát A est D. L. még Következtetés.

Láncmérés

régi, de még ma is használt módja a hosszmérésnek. Az acélszalaggal vagy mérő lécekkel való mérés sokkal pontosabb s miután a szalaggal épp oly gyorsan megy a munka, mint lánccal, ma már elvesztette létjogosultságát. L.-nél a hiba, ha l a megmért vonal hossza, körülbelül ±0,008 négyzetgyök l, ami majdnem kétszer akkora, mintacélszalagnál s majdnem háromszor akkora, mint mérő-lécnél. L. Mérő-lánc.

Lancol

l. Borgia.

Láncos golyók

l. Láncgolyó.

Láncosverés

(ném. Splissungt; ol. impiombatura; aug. splice), a hajósok műnyelvén két kötélvégnek összekötése, vagy egy végnek a kötélszálba való olyforma bujtatása, hogy a kötélágak fölváltva egyszer alul, egyszer felül fűzetnek azon ágak közé, melyekkel összekötendők.

Láncöltés

l. Himzés és Himzőgépek.

Láncrések

(ném. Klüsen; ol. occhi di catena; ang. hawse hole), oldalt a hajó homlokán lévő hosszudad nyilások, lyukak, melyeken át a horgonynak lánca fut. A L. a felső vagy az ügegfedélzettől rézsút vezetnek a hajófalazaton át a viz felszine felé és a horgonylánc horzsolása miatt vassal vannak kibélelve. Némely hajóknak oldalain és tatrészén is vannak L.


Kezdőlap

˙