Larissza

(Jenicser-Fanar), az ugyanily nevü nomosz és eparchia fővárosa, érseki székhely, Görögországban, a Szalamvria jobbpartján, vasút mellett, termékeny és szép környéken, (1889) 15 589 lak., elhagyatott bazárokkal, néhány mecsettel és gimnáziummal. L. az ókorban gazdagságánál fogva és mint a leghatalmasabb tesszáliai dinasztia székhelye, jelentékeny város volt. Pompeius a pharsalusi csata után ide menekült. A VI. sz.-ban egész Tesszáliának volt fővárosa. 1205. a frank keresztesek kerítették hatalmukba.

Larisztán

persa tartomány Kerman, Farzisztán és a Persa-öböl közt, 59 468 km2 területtel, körülbelül 90 000 lak. A szelid hajlásu partok előtt számos sziget terül el, amelyek közt a legnagyobb a Seikh Abu Saib. Hegyei Ny-ról K-felé húzódnak és É-felé magasodnak; közepes magasságuk 2-3000 méter. Legnagyobb folyói a Nabend-rud és a Lar. Az esőhiány miatt a föld meglehetősen terméketlen: csakis fővárosa Lar közelében találni nagyobb termékenységet.

Larius Lacus

a Como-tó (l. o.) római neve.

Larive

(ejtsd: lariv) János Mauduit, francia szinész, szül. La Rochelleben 1747 aug. 6., meghalt Montmorencyban 1827 ápril 30. Szülei házából megszökött s midőn visszakerült, elküldték a gyarmatokba. L. ekkor öt évig Domingóban tartózkodott, honnan hazatérve föllépett (1770) a Comédie françaiseben s Lekain halála után annak legtöbb szerepét átvette. A rémuralom alatt L. is börtönbe került; később pedig visszavonult a szinháztól és Montmorencyben telepedett meg. Legjobb szerepei voltak: Warwick, Orosman, Filoktét és Spartakus; könyve: Cours de déclamation (Páris 1804-10), a művészi szavalattal foglalkozik.

Larkhall

község Lanark (ettől 15 km.-nyire) skót grófságban, a Clyde balpartján, (1891) 8349 lak., szénbányákkal.

Lármás ara

(Sittace coccinea Wagl., arakauga), a kúszók rendjébe, a papagályok csoportjába és arafélék családjába tartozó madárfaj, amely köztük egyike a legszingazdagabb és leggyakrabban importált fajoknak. Tollazata skárlátpiros, szárnytollai kék, zöld, sárga szinüek. Hossza 90, szárnyhossza 40, farkhossza 50 cm. Hazája Mexiko és D.-Amerika. Állatkertekben gyakori.

Lármás sas

(Aquila naevia Cpn.), l. Réti sas.

Larmoyant

(franc., ejtsd: larmoajan) a. m. siralmas. - Comédie larmoyante, l. Comédie.

Larnaka

(Tuzla), járási székhely Ciprus szigetén, nagy sós mocsarak É-i szélén, amelyeket a tengertől csak keskeny földnyelv választ el, (1891) 7593 lak. L. két részből áll: a tulajdonképeni városból és a tengerparttól 1/2 km.-nyire fekvő La Marinából; ez utóbbinak lakói élénk kereskedést űznek; benne a Szt. Lázárról elnevezett templom a legérdekesebb épület.

Larne

város Antrim ir grófságban, 30 km.-nyire Belfasttól, a Lough Larne Ny-i partján, az Agnews Head (469 méter) K-i lábánál, vasút mellett, (1891) 4217 lak., pamut- és vitorlavászonszövéssel, fehérítőkkel. A Lough L. 11 dm. hosszu keskeny öböl, a Magee félsziget és a szárazföld között.


Kezdőlap

˙