Maidan

(arab), tulajdonképen futópálya, lófuttatási tér (Konstantinápolyban a régi Hippodromos, törökül At-maidán); azután általában nagy köztér.

Maidanpek

(Majdanpek), Krajna járás székhelye Szerbiában, 25 km-nyire Milanovactól, hegyes vidéken, a Pek folyó regényes völgyében 1066 lak., réz- és ólombányákkal, amelyeket már az ókorban is ismertek. A szerb kormány 1848. kezdte meg e bányák művelését, de 1868. 90 évre egy angol társaságnak engedte át.

Maiden

(ang., ejtsd: méd'n) a. m. szűz; a lóversenyben az a ló, mely futott ugyan, de első dijat nem nyert. Az ily lovaknak a versenyév vége felé - némely versenyekben - ahol már nyertes lovakkal indulnak, pár kilogramm teherkönnyebbséget szoktak adni. Vannak oly M.-versenyek is, hol csak «nem nyertes» lovak futhatnak, de itt egyenlő teherrel. - M. speech. szűzbeszéd, az a beszéd, melyet a képviselő először tart a Házban.

Maiden Castle

l. Dorchester.

Maidenhead

(ejtsd: médnhed), város Berks angol grófságban, 18 km-nyire Readingtól, a Themze jobbpartján, vasút mellett, (1891) 10607 lak., maláta-, liszt- és épületfakereskedéssel; III. Eduárd korából való kőhíddal; festői környéken számos a nyári lakás. Régebben South Ealington volt a neve.

Maidstone

(ejtsd: médsztu), Kent angol grófság fővárosa, 50 km-nyire Londontól, a Medway és Lea összefolyásánál, vasút mellett, (1891) 32150 lak. pokrócszövéssel, zsákkészítéssel, papirmalmokkal, sörgyártással és kőbányákkal. A termékeny vidéken fekvő város középpontja az angol komlókereskedésnek. Épületei közül a legkiválóbbak a XIV-ik század végéről való Mindenszentek temploma és a régi püspöki palota. Házai közt sok van olyan, amelynek homlokzata díszített. Egyik ilyen házban van a természetrajzi gyüjtemény és régiségtár, 1154. innen indult ki a Wyatt Tamásféle mozgalom Mária királynő ellen.

Maidu

indus néptörzs, mely Kaliforniában lakik és a körülte fekvő egyik néptörzzsel sem rokon.

Maienfeld

az ugyanily nevü járás székhelye Graubünden svájci kantonban, 2 km-nyire Ragaztól, a Rajna jobbpartján, vasút mellett, (1888) 1224 lak., állítólag Nagy Konstantin korából való régi toronnyal. Mellette és környékén (Jenius, Malans, Fläsch) termesztik K-i Svájc legjobb borait.

Maifeld

v. Mayfeld, l. Eifej.

Maikussza

l. Bexter.


Kezdőlap

˙