Makuzi

indus néptörzs, mely a karibok (l. o.) főcsoportjába tartozik és D.-Amerikának Guyana meg az evvel szomszédos Venezuela tartományában lakik.

Mákvirág

gyönyörüséges jelzővel, csaknem eghyértelmü az akasztófavirággal, l. Mák.

Mál

a kemence málja, a kemence üregének az a része, mely az oldalfalakhoz legközelebb van; a sír málja, a sír fenekén oldalt kiásott üreg, melybe a koporsót helyezik, hogy a lehulló göröngyök be ne zúzzák (padmál, padmaly, padnal, padlan, pablan); a négylábu állatok martája, s az onnen vett perémbőr (rókamál).

Mala

l. Malaita.

Malabar

Madras brit-indiai presidency egyik disztriktusa, a M.-parton (l. o.) D.-Kanara, Kurg, Maiszur, Kojambatur, Kocsi és az Arab-tenger közt, 14931 km2 területtel, 2365035 lak., akik közt 70,58% hindu, 27,5% mohamedánus és 1,82% keresztény. A főváros Kannanur (l. o.). Egyéb fontosabb városok: Kocsi és Kalikut.

Malabar

nép, a dravida- (l. o.) törzs egyik ága, mely az árja néppel vérkeveredésen ment át - M. nyelv, l. Malajalam.

Malabar-cimet

(növ.). l. Kassziacimet.

Malabar-mézga

(növ.), l. Gyapjufa.

Malabar-part

(Malajalam), Elő-India Dny-i 540 km. hosszu partvidéke, amely a francia Languedochoz hasonló egyenes vonalban a Ny-i Ghats és az Arab-tenger közt a Dilli-foktól a Komorin-fokig nyulik. Jellemzők e partvidékre nézve a sós lagunák (blackwaters), amelyek közt a beliapatami, pajangadai, csetvaii és kodungaturi a legnagyobbak. A Ponani az egyedüli hosszabb folyója. Az éghajlat enyhe, mert a hegylejtők csaknem a tengerig nyulnak. A talaj igen termékeny. Főtermék a csípős bors. A lakosok sok sót is főznek. A Ghats magasabb részein nagy erdők vannak és ezekben sok a teakfa. Az uralkodó néptörzs a nair-törzs; nagyobb számmal vannak még tirek, vagyis tajarok és moplák. Az egész partvidék Malabar-disztriktusra és Kocsi meg Travankor nevü hübérfejedelemségekre oszlik, amelyek mind Madras presidencyhez tartoznak. Midőn Vasco da Gama 1498. Kalikutban kikötött, a M. számos kis fejedelemségre oszlott, amelyek közt Kolasztri, Szamuri és Kocsin voltak a jelentékenyebbek. A portugálokat a hollandok szorították ki; 1776. azonban Csetvait Haider Ali, 1795. pedig Kocsiut az angolok vették el, akik ezután a XVII. sz. végén az egész M.-ot hatalmukba kerítették.

Malac

a sertésféle állatok fia. Szopóskorban nyárs M.-nak a hat hónapos kortól süldőnek is nevezik. l. Sertés.


Kezdőlap

˙