Málé

forrázott kukoricalisztből készített, lepényforma sütemény, melyhez hasonlít a zsirral és tejjel készített, cipó alakra szakajtott görhe.

Malea

l. Malia.

Malebranche

(ejtsd: malbrans), francia filozofus, szül. Parisban 1638 aug. 6., megh. u. o. 1715 okt. 13. 1660., miután filozofiát és teologiát tanult, belépett a Jézus-oratorium kongregációjába, melyet Berulle bibornok, Descartes barátja, az egyházi tudomány fejlesztése végett alapított volt. Itt mélyedt el Descartes filozofiájának tanulmányába s irta meg Sescartestól induló, de azután messze tőle távozó filozofiai rendszerét, melynek főműve: De la recherche de la vérité (Páris 1675, legjobb kiadás J. Bouillertől u. o. 1880). M. szerint mindent, saját szellemünket és a kiterjedt testeket, eszméink által ismerjük meg, melyek tudásunk őseredeti elemei. Az eszmék tárgya azonban a végtelen az érzékfölötti, a változhatatlan, más szóval az Istenség; tehát Isten ismerete őseredeti eleme tudásunknak. Mindent Istenben és Isten által ismerünk meg. Munkái 1712. 11 kötetben jelentek meg, újabban Simon l. adta ki 1859-1871. négy kötetben. V. ö. Blampignon, Études sur M. d'aprés des documents manuscrits, suivie d'une corresp, inédite (Páris 1863); Ollé-Laprune L., La phil. de M. (2 köt., 1870-72); André, De la vie de R. P. Malebr. (Páris 1886).

Maleczkyné

l. Ellinger.

Maledictio

(lat.) a. m. gyalázás, átok. Maledetto (olasz) a. m. átkozott.

Maledivák

(Maldive Islands), koráll szigetcsoport az Indiai-oceánban; az É. sz. 7° 6' és a D. sz. 0° 42' között, néhol 80 km. szélességben terjednek el, csupán 5000 km2 területtel és 30000-40000 lak. A M. számát több százra becsülik és É-i, középső és egyenlítői csoportra osztják. Az elsőben Milladumadu (32 km2), Maloszmadu (30 km2); a középsőben Ari (13), Mali (8) és Adumati (12); az egyenlítőiben pedig Szuadiva (17) a legnagyobb lakott szigetek. Az éghajlat igen egészségtelen és meleg (24-29°). A főtermékek: kókuszpálma, rizs; a halászat és különösen a kaurikagyló fogása igen sok kezet foglalkoztat. A mohammedánus lakosok kitünő hajósok; Cejlonnal, a Malahar-parttal és Maszkattal élénk kereskedést űznek. A szigetcsoport uralkodója a Mali-szigeten lakó szultán, aki a cejloni kormányzó fenhatósága alatt áll és neki kaurikból, halakból stb. álló adót fizet. V. ö. Bell, The Maldive Islands (Kolombo 1883).

Maleficus

(lat.) a. m. gonosztevő; varázsló, méregkeverő.

Malefiz

(latinból), a régi német jogi műnyelvben összetett szavakban a m. büntető, p. M.-gericht a. m. büntető biróság; M.-ordnung a. m. büntető perrendtartás.

Maleinsav

két bázisu széntartalmusav, amelynek képlete C2H2(COOH)2. Többféle módon képződik; igy a fumarsav (l. o.) v. az almasav desztillációjakor. Előállítása ugy történik, hogy az almasavat acetilkloriddal ledesztillálják és az igy kapott M.-anhidridet C4H2O3 vizben oldják. A M. szintelen, egyhajlásu kristályokból álló test; vízben és alkoholban igen könnyen oldódik. op. 130°; 160°-ra hevítve vizre és M.-anhidridre bomlik. Higított kénsavval főzve a vele izomer fumarsavvá lesz, nátriumamalgammal kezelve pedig két atom hidrogén felvétele következtében borostyánkősavvá alakul át. A M.-nak összetett éterei közül több ismeretes, és ezek többnyire magasabb forrásponttal biró szintelen folyadékok.

Malek

melek helyesen melik (arab), a. m. király, gyakori mellékneve a keleti uralkodóknak, néha más férfiaknak is.


Kezdőlap

˙