Malo

francia város, l. Saint-Malo.

Malocchio

(ol., ejtsd: malokkio) a. m. szemmel való megverés, megigézés.

Maloja

(Maloggia), 1. Graubünden svájci kantonban levő 1811 m. magas hágó a Berninacsoport és az Oberhalbesteini-Alpok közt; összeköti kaz Engadin és Bergell völgyeket 43 km. hosszu országút vezet át rajta Chiavennából Insbruckba. - 2. M., járás Graubünden svájci kantonban 933 km2 területtel, (1888) 6103 lak., Silvaplana székhellyel.

Malojaroszlavec

az ugyanily nevü járás székhelye Kaluga (ettől 58 km.-nyire) orosz kormányzóságban, a Luzsa jobbpartján, (1893) 5499 lak., flanell- és selyemszalag-szövéssel, nagy cseresznye-termesztéssel. 1812. az oroszok és franciák közt itt vérs küzdelem folyt, amelynek emlékét megörökítendők, 1844. öntöttvas emléket készítettek.

Malom

l. Malmok.

Malom

Lujza, költőnő, szül. Kolozsvárt 1821., megh. u. o. 1847 márc. 1. Atyja az erdélyi udvari kancellária, majd a főkormányszék tisztviselője volt. Költeményei jórészt az erdélyi Nemzeti Társalkodóban jelentek meg (1839-40), levelei, fordításai még a Reményben, Honderülben és az Unio c. zsebkönyvben. Korai halála nagy körben keltett élénk részvétet. Verseit, melynek forma tekintetében gyöngék, de hangjukban sok eredeti és kedves zamat van, Döbrentey akarta kiadni, de halála miatt e terv abbamaradt. V. ö. Versényi, Figyelő (23. köt.).

Malomadó

másként őrlési adó v. lisztadó (l. o.).

Malombogár

a. m. lisztférek (l. o.).

Malomcsatorna

l. Csatorna.

Malomégés

keletkezhetik, a közönséges okokat nem számítva, az őrleménynek meggyulása által is, akár p. idegen tárgynak a gépezetben való súrlódása, akár az őrlemény öngyulása va. robbanása folytán is. Kivált ez utóbbi esetben az égés terjedése igen rohamos, mit még azon körülmény is elősegít, hogy a malmoknak többnyire fából épült belső szerkezetük van, mely a nagy hőségben felette gyulékony. A M.-ek leggyakoribb keletkezési helye a koptató. Az oltási művelet leginkább védelmi, amennyiben a tűzoltóság arra szorítkozik, hogy a legközelebbi tűzfalnál a tüzet feltartóztassa. Ennek elérésére szükséges, hogy nagyobb stabil szivattyugép, a falakban vasajtók, a malom minden emeletén hidránsok, kivül pedig állandó vaslétrák alkalmaztassanak.


Kezdőlap

˙