Mámzér

(héb.), házasságtörésből vagy vérfertőzésből származó gyermek, mely Móz. V. k. 23, 3 szerint kizáratik a zsidó felekezetből Zsidónak M.-rel való egybekelése tilos.

Man.

latin növénynevek után Manetti Saverio, a firenzei növénykert igazgatója nvevének (1723-84) rövidítése. Viridarium Florentinum c. munkája ismeretes.

Man

(ejtsd: menn), Mannin, az angol egyesült királysághoz tartozó sziget az Ir-tengerben, Burrow Headtől (Skóciában) 27 km.-nyire, 577 km2 területtel, (1891) 55608 lak. Hosszában egy hegylánc vonul rajta végig, amelyet egy horpadás két részre oszt. Az E-iban vannak a legmagasabb csúcsok (Snaefell 617 m.); a D-i a Calf of Man kis sziklás szigetben végződik. É-i végén egy kis lapály terül el. A legnagyobb folyója a Sulby. A legjobb kikötők a Castleton Bay és a Derby Haven. Az évi középhőmérséklet 9,4°; az éghajlat aránylag igen enyhe. Az ásványorszáági kincsek az ólom, réz és cinkérc. A lakosok szorgalma a sziget tulnyomó részében a talajt termékennyé tette; rozs, búza, zab, burgonya és répa a főtermékek. Az állattenyésztés is jelentékeny. M. Anglia fenhatósága alatt áll, de saját külön törvényei vannak. A kormányt az angol kormány által kinevezett kormányzó gyakorolja. A törvényhozó testület, a Court of Tymvald, két házból áll; a Council for public Affairs (felső ház) a püspökből, néhány biróból és az angol korona által kinevezett tagokból áll; a House of Keys (alsó ház) 24 tagját a választók (férfiak és nők) 7-7 évre választják. Közigazgatási szempontból 6 járásra (sheading) oszlik. Fővárosa Castletown, legjelentősebb helye Douglas. M. a rómaiak birtokában volt. Eleinte a skótok, 517. a gallusok, a IX. sz. végén a norvégek, 1266. ismét a skótok foglalták el. 1344. azonban függetlenítette magát, Anglia 1765. M. uralkodótól megvette a felségi, 1825. pedig a többi jogokat; 1829. pedig e jogokat érvényesítette is. V. ö. Cumming, A guide to the Isle of M. (1861); Hall Caine, The little M. Island (Douglas 1894).

Man

kereskedelmi mérték, l. Maund.

Manaar

l. Manar.

Manabi

tartomány Ecuador köztársaságban Esmeraldas, Pichincha, Guayas és a Csendesoceán közt, 14922 km2 területtel, 64123 lak. A Chones, Tosagua és Charapoto a legnagyobb folyói. Puerto Viejo a fővárosa, 5000 lak.

Manacor

járási székhely Mallorea Balear-szigeten, 12 km.-nyire a tengertől, sík földön, vasút mellett, (1887) 19635 lak.; az egykori mallorcai királyok régi kastélyával.

Manager

(ang., ejtsd: menedser), valamely vállalat vezetője, üzletvezető.

Managua

Nikaragua középamerikai köztársaság fővárosa, a M. tó és vasút mellett, mintegy 18000 lak. Környékén nagy kávéültetvényekkel. A róla elnevezett tó területe 1450 km2; nem nagyon mély. A Panaloya folyó összeköti a Nikaragua-tóval. Vizéből emelkedik ki a Momotombito kis vulkáni sziget; partján pedig a Momotombovulkán (1830 m.).

Manaka

(növ., monaca), braziliai tátogatóféle (Franciscea uniflora Pohl), fű. Az egész növény, különösen az alkoholos extractuma Braziliában skrofula és szifilis ellen használatos.


Kezdőlap

˙