Manao

amerikai indus néptörzs, mely a Nuindusok nagy családjába tartozik és a Rio Negro torkolatánál lakik, ott, ahol ez az Amazonba ömlik.

Manaos

(Barra do Rio Negro), Amazonas braziliai állam fővárosa, a Rio Negro partján, 16 km.-nyire a torkolattól mintegy 10000 lak.; kedvező fekvésénél fogva az Amazon folyó hálózatának mintegy közepén, aránylag elég nagy forgalommal. A különféle állami épületeken (országgyülés, elnöki palota, posta, vámház stb.) kivül, amelyek mind egyemeletesek, a legjelentékenyebb épület a székesegyház. Közelében van a Casa de Educandos fiatal indusok számára szolgáló nevelő intézet. M. eredetileg a portugáloktól alapított állomás (Fortaleza da Bara) volt.

Manar

(Manaar), 1. kis sziget Cejlon Ény-i partján, amelyet az 1600 m. széles M.-i szoros választ el tőle. Ny-ra M.-től fekszik Rameszvaram sziget; kettejöket a hires Rama- vagy Adam-hídja köti össze, - 2. M., öböl vagy inkább széles tengerszoros Cejlon és Elő-India közt; ismeretes a gyöngyhalászatról. Folytatása a Palk-öböl.

Manasse

izraelita törzs; területe az Efraimétől É-ra, a Jeszreel-sikságtól D-re feküdt. Efraimtól a Kana patak választotta el, de ettől D-re, a Sichem földjében még szintén volt birtoka.

Manasse

zsidó király, Hiszkiasz fia és utóda, ki Kr. e. 686-641. uralkodott. Mig hű maradt Assziriához, népe jólétnek és békének örvendett; atyja törekvéseivel ellentétben, M. hivatalosan beiktatta az assziriai istenségeket a Salamon templomába, s Moloch kultusza az ő korában virágzott legjobban. A próféták szerint M. bálványimádása idézte elő az országnak (csaknem hatvan évvel később bekövetkezett) végromlását; a babiloni fogság utáni kor pedig, nem tudván elhinni, hogy az istentelen király szerencsésen uralkodott, kitalálta azt a legendát, hogy M. is fogva volt Babiloniában, hol megtért (Krón. II., 33, 10).

Manasses

zágrábi püspök és királyi kancellár volt 1411-13 táján. 1113. a spalatóiak őt választották érsekké az elhunyt Crescentius helyett s egyúttal átadták a város keleti szöglettornyát Kálmán királynak, ki abba magyar őrséget vetett. M. azontul is gyakran megfordult a magyar őrség vezérével az egész várost a magyarok kezére akarta játszani olykép, hogy szept. 15., midőn a spalatóiak nagy része kivonul a városból, hogy a Kyrieleison-hegyen levő kápolnához zarándokoljon, a magyar toronyból az őrség a városba tör s egy kivül lesbe állított sereg támogatása mellett a várost elfoglalja. A podesta (a trevisói származásu Adorján) azonban figyelmeztette polgártársait a vele is közölt tervre s azután lemondván, eltávozott. A polgárok, Trauval s több más dalmát várossal titokban szövetkeztek s kellő haderőről gondoskodván, szept. 15. nagy körmenettel indultak a kápolna felé. Ekkor - 9 óra tájban - a magyarok kitörtek; de a spalatóiak rejtett fegyveresei is előrohantak, a kirohant magyarokat lekaszabolták, a toronyban maradottakat pedig a torony alá rakott tűz füstjével akarták megfulasztani, ugy, hogy csak kevesen menekülhettek a kivül lesben álló magyarokhoz, kik a veszedelem hirére szintén megfutottak. Elmenekült M. érsek is és sohasem tért többé vissza Spalatóba. V. ö. Pauler, l. 292., 602, 605.

Manaszarovar

(szanszkrit Manasza-Szarovara), szent tó Gnari-Khorszum tibeti tartományban, 5621 m. magasban, az É-i Himálaja és a Gangrilánc közt, az É. sz. 30° 45' alatt. Az ellipszisalaku tó területe 380 km2. Hindu zarándokok nagy számmal keresik föl. Kékes hullámain nagy tiszteletben tartott hattyuk úszkálnak. A hindu mitologia szerint, midőn az Oceán az égből leesett a Meru (Kailasz) hegyre, 4 tavat, köztük a M.-t alkotta. Friss vizét issza Siva, midőn a Meru csúcsán ül.

Manatee

(ejtsd: meneti), county Florida É.-amerikai államban, 12000 km2 területtel, Pine Level székhellyel.

Manatus

(állat), l. Lamantin.

Mancaudo

(olasz, ejtsd: mankando), zeneelőadási műszó a. m. fogva, csökkenve.


Kezdőlap

˙