Mangánsavak

A M. bomlékonyságuk miatt szabad állapotban még nem ismeretesek, de nagyszámu sóik révén létezésük feltételezhető. E sok közül legfontosabbak a káliummanganát (l. o.) továbbá a káliumhipermanganát (felmangánsavas kálium) K2Mn2O8 v. KMnO4, melynek a felmangánsav H2Mn2O8 v. HMnO4 felel meg

Mangán szulfátjai

kettő ismeretes: 1. mangánoszulfát, Mn2(SO4)2. E só ugy készül, hogy finom porrá tört tiszta barnakövet hesseni tégelyben koncentrált kénsavval keverve, gyenge izzásig mindaddig hevítenek, mig csak fehér gőzök (kéntrioxid) távoznak el. Az igy kapott szürkés-fehér, vizmentes mangánoszulfátból álló tömeget porrá törve vizben oldják és kikristályosítják. E halvány vörös szinü kristályok különféle alaknak és különböző mennyiségü kristályvizet tartalmaznak, aszerint, amint a kristályosodás alacsony (+6°-on 14H2O) vagy magasabb hőfokon (+30°-on 8H2O) történt; a közönséges hőfokon (20°) kiváló kristályok 10H2O-ot tartalmaznak. Vizben igen könnyen oldódik, borszesz azonban nem oldja. A többi fémek szulfátjaival többnyire jól kristályosodó kettős sóket képez. 2. Mangániszulfát, Mn2(SO4)3. Előállítása ugy történik, hogy mangánioxidot, mangánhiperoxidhidrátot koncentrált kénsavban feloldanak. Sötétzöld, a levegőn könnyen szétfolyó por; vizben igen könnyen oldódik, de az oldatból nem kristályosítható. Az alkáli fémek szulfátjaival kettős sókat képez. E kettős sók közül említésre méltó a káliummangániszuilfát v. mangántimsó, K2Mn2(SO4)4 + 24H2O, mely ugy készül, hogy a mangániszulfát tömény oldatát káliumszulfát tömény oldatával elegyítik és ezt az oldatot enyhe melegítéssel szörpminőségüre bepárologtatják. Kihüléskor az oldatból sötét ibolyaszinü oktaéderek válnak ki, melyek a közönséges timsóval izomorfok. A mangániszulfátnak e kettős sói nem állandók, a viztől is lassankint omlanak.

Mangán szulfidjai

kettő ismeretes; 1. mangánoszulfid, MN2S2. A természetben is előfordul mint alabandin (l. o.). Ez a vegyület testszinü csapadék alakjában válik le, ha a mangánosók (mangánoszulfát) közömbös oldatát ammoniumszulfiddal elegyítjük; a csapadék a levegőn csakhamaar megbarnul és bomlást szenved. Előáll akkor is, ha vizmentes mangánszulfátot káliumkarbonáttal meg kénnek összeolvasztunk. A tömegnek vizzel való kivonása és hidrogén-áramban való megszárítása után a mangánoszulfid mint világos v. sötétebb zöld szinü por marad vissza. Savakban kénhidrogént fejlesztve, könnyen feloldódik. A levegőn hevítve, kéndioxid-fejlődés közben mangánomangánioxiddá alakul át. 2. Mangándiszulfid. MnS2. A szabályos rendszerbe kristályosodva mint hauerit fordul elő főleg hazánkban. A mangándiszulfid mint téglavörös alaktalan por képződik, ha a mangánoszulfát-oldatot káliumpolyszulfid-oldattal elegyítve, bezárt csőben 160-180°-ra melegítjük.

Mangánújezüst

l. Mangánötvények.

Mangánvas

l. Mangánötvények.

Mangareva

l. Tuamotu.

Mangelin

gyöngysúly K.-Indiában = 0,389 gramm.

Mangerai

a Flores-sziget (l. o.) Ny-i része.

Mangesius

Frigyes, nyugalmazott cs. és ki. altábornagy és volt honvéd dandár-parancsnok, szül. Medgyesen (Nagy-Küküllő) 1830-ban. Atyja Tábiáson evang. lelkész volt és élete utolsó éveiben mint az erdélyi ev. egyház főszindikusa szerepelt. A medgyesi ev. főgimnáziumot elvégezve, 1848. a Szavójai Jenő herceg nevet viselő dragonyos ezred tisztjelöltje lett végigszolgálta az 1848-49. erdélyi hadjáratot s 1849. hadnagy, 1851. főhadnagy, 1856. százados lett. 1858. lovastul elbukva, súlyos sérülések miatt ideiglenes nyugalmaztatását kérte; de egészségének helyreálltával 1863. a nagykanizsiai 48. sorgyalogezred századosaként ismét ténylegesítetett s 1866-ban a custozzai ütközetben ezredével kitüntette magát. Az olasz hadjárat rendkivüli fáradalmai újabb nyugalombavonulásra késztették. 1867. címzetes őrnagyként Medgyesre telepedett. A honvédség felállításakor azonban másodszor ajánlá fel szolgálatait s a 22. honvéd zászlóalj parancsnokaként lényeges részt vett ez új intézmény szervezésében és népszerűsítésében. 1871. alezredes, 1876. ezredes s a 76. honvéd dandár parancsnokává lépett elő. 1881. tábornok lett s a kolozsvári 75. honvéd gyalogdandár parancsnokaként a gyakran hónapokig betegeskedő kerületi parancsnokot (Pacor) helyettesítette s több éven át a marosvásárhelyi honvéd sátortábor őszi gyakorlatainak parancsnoka volt. 1886. végleges nyugalomba vonulva, altábornagyi címet nyerte. Kolozsvári dandár-parancsnoksága alatt a tiszti kaszinóban több szakszerü előadást tartott s többi közt az erdélyi felföld geologiai viszonyainak sztratégiai jelentőségéről is értekezett.

Mangfall

az Inn baloldali mellékfolyója a bajorországi Felső-Bajor-kerületben.A Tengernseeből folyik ki és Rosenheimnál torkollik; legjelentékenyebb mellékvize a Leitrach. Valószinű, hogy egykoron az Isar a M. medrében folyt az Innbe.


Kezdőlap

˙