Manissza

(az antik Magnesia) Szarukban járásnak és görög püspökségnek székhelye Aldin kisázsiai török tartományban, a Gediz-csai partján, vasút mellett, 60000 lak., akik közt mintegy 30000 török, 13000 görög, 6000 örmény; s akik pamutszöveteket, zsákokat szőnek s a termékeny környéken búzát, bort és dohányt termesztenek. A török városrész számos bazárjával, mecsetjével, medresszéjével a középkori török város találó képét nyujtja, 8 km.-nyire K-felé kolosszális szobor áll, amelyet Cybele szobrának tartanak. M. a XIII. sz.-ban III. János Dukas Vatacesnak, 1398-1453-ig Brusszával felváltva a török szultánoknak és későbben a hatalmas Kara Ozman Oglu családnak volt székhelye.

Manistee

(ejtsd: meniszti), az ugyanily nevü county (1430 km2 területtel, 15535 lak.) székhelye Michigan É.-amerikai államban, a Michigan-tó K-i partján, vasút mellett, (1890) 12812 lak., számos gőzfürésszel jelentékeny halászattal.

Manito

E.-Amerika algonkin-nyelveiben minden, ami természetfölötti, különö9sen a lelkek, akik mindenütt jelen vannak, a térben és a dolgokban. E lelkek fejét, aki egyszersmind a teremtő isten egy neme is, Kicsi M.-nak (Nagy Szellem) nevezik; az Odsiboe-törzs orvosi szektája egy másik szellemet Dse M. néven ismer; a rossz akaratu, gonosz szellem neve Macsi M.

Manitoba

1. tó Kanadában az É. sz. 50o alatt, a Vinnipeg és Vinnipegous közelében, amelyekkel össze is van kötve. Területe 5000 km2, mélysége csekély. A White Mud és Waterhen folyók táplálják, lefolyása a Vinnipeg-tóba a Kis-Szaszkacsevan. 2. M., 1870 jul. 1. óta Kanada egyik szervezett tartománya vagyis állama az egyesült-Államok, Assziniboia és Ontario közt, 170900 km2 területte, (1891) 152506 lak. (1891. még csak 65954 volt). Felülete nagyobbára sík, csak alacsony dombok emelkednek rajta, aminők a Riding Mountains, Duck Mountains. Folyói közül a legnagyobbak a Vinnipeg, a Red-river és a Dauphin. A M.-tó egészen e tartományba esik; a Vinnipeg-tónak csak egy része van M.-ban. Az éghajlat kontinentális: télen zord és nyáron meleg (a nyári közepes hőmérséklet 20,7o); az első nyáron elég gyakori. A talaj a gabonatermelésre igen alkalmas. A főtermék a búza; 1889. 7, 1891. 23,19, 1892. 14,45 millió bushel volt. A nagy kiterjedésü legelők miatt az állattenyésztés is gyorsan fejlődik. Régebben a lakosság nagyobb része franciaindus korcsokból és skótokból állott, de 1881 óta a jelentékeny bevándorlás az angol elemnek szerezte meg a többséget. A tartományi kormány élén egy kinevezett kormányzó áll, aki a végrehajtó hatalmat felelős miniszterek által gyakorolja; a törvényhozói hatalmat a 40 tagból álló törvényhozói testülettel (Legislativ assembly) osztja meg. A tartomány bevételei (1892) 605288, a kiadás 1000345 dollár. A fő közlekedő vonal a kanadai pacificvasút. A főváros Vinnipeg.

Manitou

1. county Michigan É.-amerikai államban, 150 km2 területtel, 1340 lak., S. James székhellyel. - 2. M. (M. Springs) fürdőhely Colorado É.-amerikai államban Colorado-Springs mellett, hat szénsavtartalmu nátron-forrással, számos hotellel és élénk turista-forgalommal.

Manitoulin

a Huron-tó (l. o.) legnagyobb szigete.

Manitowoc

(Manitowac), az ugyanily nevü county (1865 km2 területtel, 38505 lak.) székhelye Wisconsin É.-amerikai államban, a Michigan-tó partján, ahol a kis M. torkollik, vasút mellett, (1890) 7710 lak., fürészmalmokkal, vsöntővel és élénk fakereskedéssel.

Maniu

Vazul, román politikus, történet- és drámairó, szül. Lugoson 1824. Iskoláit Karánsebesen, Lugoson, Aradon és Temesvárt végezte, a jogot Budapesten. Jogi tanulmányainak végeztével 1847. Bukarestbe ment, hol máig él. Mint történetiró Major, mint jogász Barnutiu rajongó hive. Amaz irányban irta: Disertatiuni istorico-philologice (Temesvár 1854: nyelvész történelmi értekezések) és Cercetaribreve asupra origineibreve romînilor (Kutatások a románok eredetét illetőleg) műveit. Mind a kettőben a románság hamisítatlan dák-római származását igyekszik bizonyítani több-kevesebb szerencsével s nagyobb lelkesedéssel, mint tudással. Mint Barnutiu követője irta meg Unitatea latina şi româniibreve in literatura straina művét (A latin egység s a románok az idegen irodalomban. Bukarest 1869). E munkában hangzik el először az ige, hogy Erdély, Bánát s a Körös vidék a magyarok jogtalan tulajdonai, mit a románoknak visszaszerezniök kell. Irt néhány drámát még ily címen: Amelia (1847); Proscrisul (a számüzött); Monumentul dela Calugarenibreve (a calugarenii emlék); Conjuraţiunea luibreve (Catilina Catilina összeesküvése) s más drámákat, mikben mindben mint ultra-román mutatkozik. A Dákoromanizmus utópiájának ő a legszívósabb képviselője.

Manizales

város Antioquia kolumbiai departamentóban, a Pramo de Ruiz mellett, 2140 m. magasban, mintegy 20000 lak., akik a Magdolna és Cauca közti kereskedést közvetítik.

Manjanga

a Kongo-állam állomása.


Kezdőlap

˙