Máré

vár, l. Mára.

Maréchal

(franc., ejtsd: marésal), másként: marsal, katonai cím; Franciaországban a vasalókovácsot (M. ferrant), a lovassági őrmestert (M. de logis) is M.-nak nevezték. L. Marsal.

Maréchaussée

(franc. ejtsd: -soszé), a középkori mareschalichia szóból eredt. Régente Franciaországban a lovas rendőrséget nevezték e névvel, melyet a forradalom után gendarmerie-nak neveztek. E névvel illeték a régi marsal-prevotal-törvényszéket is, mely a hamis pénzverőkkel, a rablókkal és betyárokkal szemben sommásan járt el. Belgiumban a lovasrendőrséget mai napig is jelölik e névvel.

Maree

Loch-, (ejtsd: -lok mari), tó Skócia É-i részében, Ross és Cromarty grófságok Ny-i részében. Területe 25 n (ejtsd: -lok mari), tó Skócia É-i részében, Ross és Cromarty grófságok Ny-i részében. Területe 25 km2, mélysége 110 m. Lefolyása az Ewe-tóba az Ewe. A környékén emelkedő hegyek közt a legmagasabb a Slengach Slioch (1220 m.).

Marée

(franc.) a. m. tengerjárás; basse M., apály; haute M., M. mondante, dagály. L. Árapály.

Máréfalva

kisközség Udvarhely vmegye udvarhelyi j.-ban, (1891) 1215 magyar lak.

Marekanit

(ásv.), az obszidiánnak barna szinü, meglehetősen átlátszó félesége, mely lelő helyéről van elnevezve (Szibéria, Othotski kerület).

Mare liberum

(lat.) a. m. szabad tenger, Grotius Hugónak világhirü műve a tenger szabadságának bizonyítására.

Maremmák

(ol., a lat. maritima szótól), nagy kiterjedésü mocsáros és egészségtelen vidék a Tirreni-tenger partján, a Malgra és Volturno között. Római és toscanai M.-ra osztják; ez utóbbiak Grosseto tartományban a Cecina és Fiora közt a tulajdonképeni M. A talaj e mocsáros vidéken igen termékeny,de egészségtelen levegője miatt nem igen mivelik; az etruszkoknak egykoron itt virágzó városaik voltak. Levezető csatornák és töltések maradványai mutatják, hogy milyen módon szárították itt ki a mocsárokat. Medici l. Cosimo, l. Ferdinánd és II. Cosimo megkisértették az álló vizek levezetését, de munkálatukat későbben abba hagyták és csak 1829. kezdték meg újra. A Livornoból Civita Vecchiába vezető vasút kiépítése folytán sokat javultak az egészségi viszonyok. V. ö. Valle, La Maremma toscana (Firenze 1863).

Marena

(állat) a. m. Coregonus (l. o.).


Kezdőlap

˙