Mekonin

(opianyl), az opiumban található vegyület, amelynek kémiai képlete C10H10O4. Szintelen hatoldalu prizmákban kristályosodik, amelyek hideg vizben igen nehezen oldódnak, de alkohol, éter, benzin v. kloroform könnyen oldják, Íze eleinte keserü, azután csípős; op. 7°. Salétromsav behatására nitro-M., C10H9(NO2)O4; a klór, bróm vagy a jód behatására pedig klór-, bróm-, illetve jód-M. képződik belőle.

Mekonium

(gör.) a. m. magzatszurok (l. o.).

Mékonsav

opiumsav. A Papaver somniferum megszáradt tejnedvében (opium) előforduló két bázisu sav; képlete C7H4O7. A M. vizzel sokáig főzve komensavra C6H4O5 és széndioxidra bomlik.

Mekran

(Makran), Beludsisztán Ny-i része Lasz, Dsalavan, a Kharan-puszta, Szeisztan, Kerman és az Arab-tenger közt. Kopár felülete a parton sík, befelé lépcsőzetesen emelkedik. Állandó vizü folyója nincs; leghosszabb folyómeder a Dasté. Az éghajlat forró és egészségtelen. A gyér számu lakosság 83 000 km2 területen Beludsisztán fensőségét ismeri el; Geh, Szarbazs, Dizsak és Szarhad kerületek mintegy 100 000 lak. Persiához tartozik.

Mekteb

mohammedán iskola, hol a gyermekeket rendszerint csupán a koránra s a vallás elemeire oktatják. M. harbije, katonai iskola.

Mektubdsi

(a mektub a. m. levél, irás, török szótól) néven tulajdonképen a levelezés vezetőjét értik s kezdetben a nagyvezér v. a főmufti egyik magasabb rangu hivatalnoka volt, ki a levelezéseket vezette. Most minden minisztériumnak és vilajetnek van M.-ja (főtitkár); a M. effendi hivatalát M. kalemi-nek hivják.

Mekum

l. Myconius.

Mekusje

község Zágráb vmegye károlyvárosi j.-ban, (1891) 1470 horvát lakossal.

Mel

(lat.) a. m. méz.

Mela

teljesebben Pomponius M., római iró, ki Tingenterából való volt Hispaniában és Caligula és Claudius császárok korában (Kr. u. 37-54.) élt. Irt egy földrajzi kompendiumot (de chorographia v. de situ orbis) III könyvben, első sorban azokat a városokat és országokat érintvén, melyekről a költők és mitoszirók munkáiban említés történik; személyes megfigyeléssel és utazásokkal nem igen készült, de a legjobb forrásokból merített (Hipparchos, Hanno és Nepos). Kiadások régebben Gronoviustól (1685), Tzschuketól (1806) és Weicherttől (1817); újabban Partheytől (1867) és Fricktől (1880).


Kezdőlap

˙