Meleda

(Melita, Mljet), Ragusa kerületi kapitánysághoz tartozó dalmát sziget Sabioncello szigettől D-re, amelytől a széles M.-csatorna választja el. Területe 93 km2, lakóinak száma 1623, akik 6 községben laknak. A vulkáni eredetü szigetet hegyek takarják, amelyek közt a legmagasabb a sziget közepén a Velkigrad (518 m.). Völgyeiben olajfát, szőllőt és kevés búzát meg kukoricát termesztenek. Barlangjai sztalaktitákban gazdagok. Fő helye M. (799 lak.); kikötője Porto Palazzo az Ény-i parton egy régi kastély romjaival.

Meleg

l. Hő (és összetételeit), Állati meleg.

Melegágy

négy deszkával körülkerített, kisebb-nagyobb s többé-kevésbbé mély, szabályos négyszögalaku verem, amelyben részint korai növényeket termesztünk, részint bizonyos kényesebb növényeket védünk meg a hidegebb küllevegő ellen. A M. alapja vastag trágyaréteg; a deszkakereteket felemelhető ablakokkal látjuk el. A M.-ak lényeges kellékei a deszkakeretek vagy szekrények, amelyek vagy szállíthatók, v. helyben állók, fából vagy kőből valók, de vannak befalazott vasállványosak. A mozgathatókat tetszés szerinti helyre, majd trágyatelepre, majd homokágyra helyezik. A szekrény magassága a szükséghez képest különböző: dísznövényeknek 1-5 láb magasságu, zöldségtenyésztésre rendesen alacsony is elégséges. A szállítható szekrényt csak 2-4 ablakosra kell szabni, mert a hosszabb kényelmetlen s tenyész- és légmérsékleti változtatás nehezen létesíthető. Az ablak ne legyen se hosszu, se széles. Minél mélyebben van a szekrény a földben, a fagy annál kevésbbé hatolhat be. Miután a mély akna, kút és pince tudvalevőleg meleg, az a gondolat fogamzott meg, hogy a föld melegségét szekrényben is ki lehet használni magasabb hőmérsék elérésére és ez alaptétel szerint Fröhner freiburgi egyetemi kertész fagymentes teleltető szekrényt állított össze. A M.-nak többnyire napos déli fekvése van; edényes növény-, kivált dugványszekrényt gyakran északnak v. árnyékban állítják fel. - Melegágyi föld, l. Földek.

Meleg források

l. Forrás (VII. köt., 384. old., 1-2. haság) és Gejzir.

Meleg fürdő

l. Fürdő.

Melegház

v. hőhajlék (növ.), l. Üvegház.

Meleg izzasztás

l. Cserzővargaság és Timárság.

Melegnano

(ejtsd: melenyano), azelőtt Marignano, község Milano (ettől 16 km.-nyire) olasz tartományban, a Lambro és vasút mellett, (1881) 6022 lak., bőrgyártással, nagy marhavásárokkal és sajtkereskedéssel. Ismeretes azon győzelemről, amelyet I. Ferenc francia király 1515 szept. 13. és 14. itt a svájciakon kivívott. 1859 jun. 8. Baraguey d'Hilliers francia vezér az osztrákok makacs ellenállása után elfoglalta.

Melegnyom

l. Nyom.

Melegség

l. Hő (és összetételeit), Állati meleg.


Kezdőlap

˙