Menadir

Assziria (l. o.) fővárosi, gazdagon ékített Beduin-palotával; minden oldalról hegyek környezik, melyeknek Ny-i lejtőjén Reda erődítményei fekszenek.

Menado

1. residentie Celebesz ((l. o.) É-i részében. - 2. M., az ugyanily nevü residentie fővárosa Celebesz é-i partján, ahol a M. v. Tondano torkollik, (1891) 8662 lak., akik közt 504 európai és 2160 khinai. Kikötőjéből főképen kávét, trepangot és aranyat visznek ki, iparcikkeket, teát és cukrot hoznak be.

Menadok

(Mainadok) v. bacchansnők, a görög mitologiában azon feldühödött asszonyok, akik a Kythaeron hegyén Pentheus tébei királyt, büntetésből azért, mert Dionysost üldözte, széttépték. Hagyományképen átszármaztak a Dionysos-kultuszba is, amely ünnepélyeken a M. kezdetben egy élő gyermeket, később állatokat téptek szét áldozatul, s ennek meleg húsát ették és vérét itták. L. Dionysos.

Menafi-alapok

a török birodalomban és Boszniában a közhasznu alapok egy neme, melynek célja egy kerület v. járás inségeseit kölcsön v. adomány útján segíteni. Takarékmagtárforma.

Ménage

(franc., ejtsd: ménazs), l. Közétkezés.

Ménagerie

(franc., ejtsd: méenzsrí) a. m. állatkert (l. o.), állatsereglet. Ez utóbbin azoknak a vadállatoknak a gyüjteményét értik, melyet valamely vállalkozó városról városra visz és mutogat.

Menahém

Izrael királya, aki 745 körül, miután elődjét Sallumot megölte, elfoglalta a trónt. II. Tiglat Pilesyertől úgy vásárolta meg a békét, hogy 1000 talentum ezüstöt küldött neki és adófizetéjévé lett. Körülbelül 10 évig uralkodott.

Menai-szoros

(Menai-Strait), 27 km. hosszu és mintegy 500 m. széles tengerszoros, amely Anglesey-szigetet Wales Ény-i partjától választja el és a Caernarvoni-öblöt a Beaumaris-öböllel köti össze. Két hid vezet át rajta: az egyik, a Menai Suspension Bridge, 30 m. magasban a gyalogosok és kocsik számára 1819-26. épült; a másik, a Britannia Tabular Bridge, vasúti híd, 525 m. hosszu, 1846-50. épült és Stephenson műve.

Menam

(Mei-szam), Hátsó-India egyik nagy, több mint 1200 km. hosszu folyója. A sziami és birmai sanok országát egymástól elválasztó Loitu-ey nevü hegységben ered és a tengertől mintegy 200 km.-nyi távolságban delta alkotáshoz fog és a Sziami-öbölbe torkollik. Legnagyobb mellékfolyója a Mevan, a Szan-so és a Nem-szak. Juniusban kezd áradni és november elején apadni. Áradása környékét megtermékenyíti. Kis hajók Rahengig mehetnek föl. Partján épült Bangkok.

Menama

(Menamah), fővárosa a Bahrein szigeteknek (l. o.), Bahrein szigetének É-i partján.


Kezdőlap

˙