Merivale

(ejtsd: merrivél) Károly, angol történetiró, szül. 1808 márc. 8., megh. Londonban 1893 dec. 27. Teologiát végzett, egyetemi hitszónok lett Cambridgeben, 1848. Lamfordban lelkész, 1869. pedig Elyben esperes. Több költői és több történeti munkával szerzett hirnevet. Angolra fordította az Iliászt (1869, 2 köt.), történeti művei közül pedig megnevezendők: The fall of the Roman republic (1853); The conversion of the Roman empire (1864); Pagan and christian society (1872); Roman triumvirates (1876); The continental Teutons (1878). Fő műve a History of the Romans under the empire (1850-62, 7 köt., német. 1866-72, 4 köt.).

Merjánok

vagy Merja, Jordanesnél Mereus, középkori finn néptörzs, mely a mostani Jaroszlav és Vladimir orosz kormányzüságokban, továbbá Vologda, Kosztroma, Nisegorod, Rjazan és Moszkva kormányzóság körülfekvő határos részein lakott. A M.-at teljesen asszimilálta a XI. és XII. sz.-ban benyomult orosz faj, ugy hogy nyomaikat most már csak a kurganokban (l. Kunhalmok), meg néhány helyiség meg folyó nevében lelhetjük föl.

Mérk

kisközség Szatmár vmegye nagykárolyi j.-ban, (1891) 1731 magyar lakossal.

Merkantilista

a merkantilizmus hive.

Merkantilizmus

merkantil rendszer, l. Közgazdaságtan.

Merkaptánok

Tioalkoholok. Olyan alkoholok, melyekben az oxigén kénnel van pótolva.

C2H5 . OH C2H5 . SH

etilalkohol etilmerkaptan.

A M. szintelen, vizben oldhatatlan folyadékok és kellemetlen foghagymaszaguak. A M. kémiai sajátsága és képződési módjai az alkoholokéval teljesen megegyező. Igy a M.-ból fémoxidok behatására az alkoholátoknak megfelelő merkaptidek keletkeznek; továbbá aldehidekkel az aldehidalkoholoknak megfelelő merkaptalokat, ketonokkal pedig a ketonalkoholoknak megfelelő merkaptolokat alkotnak. A M. salétromsavval oxidálva szulfosavakká lesznek.

Merkara

l. Kurg.

Merkur

római isten, l. Mercurius és Hermes.

Merkur

a Naphoz legközelebb álló bolygó és egyszersmind a 8 nagy bolygó legkisebbike. A Naptól való középtávolsága 0,38710 Föld-Nap-távolság, vagy 57,6 millió km.; sziderikus keringési ideje 87,96926 nap vagy 87 nap, 23 óra, 15 perc és 44 másodperc. Pályája valamennyi bolygóé közül a legnagyobb excentrumosságot, t. i. 0,20560, majdnem 1/5-ét mutatja; ezért a Naptól való távolsága a perihéliumban 45,7, az aféliumban 69,4 millió km.-t tesz. Pályahajlása a Föld pályájához 7° 0' 8" szintén nagyobb, mint bármely más bolygóé. Átmérője 4800 km., azaz valamivel több, mint a Föld átmérőjének egyharmada. Észrevehető lapultságot a bolygó korongja nem mutat. Tömegét csak a háborgásokból lehetett levezetni; ez a Napé 8563200-ad részét, vagy a Földé 25-öd részét teszi. Sűrüsége ennek következtében a vizé 4,42-szerte és equatori nehézsége a Földé 44 százalékát teszi. A Naphoz való nagyközelsége miatt ritkán látható a Nap előtt vagy után 11/2 órán tul; magasabb szélességekben pedig a parallelkörök oly ferde szöget képeznek a horizonttal, hogy a M. majd mindig a szürkület páráiban elvész. Szinodikus keringése, azaz az idő, mely után a Nappal és Földdel ismét ugyanazon viszonylagos helyzetbe jut, 115 nap és 21 óra. Távcsővel figyelve, a M. a Hold módjára fázisokat mutat. Fotometrikus magaviselete a többi bolygóétól teljesen eltérően a Holdéhoz hasonlít, amiből következtetni lehet, hogy felülete is a Holdéhoz hasonló, tetemes egyenlőtlenségekkel biró, de érezhető légkörrel szűkölködő. Tengelyforgási ideje keringésével azonos, tehát 88 napos. Valószinü, hogy a M. forgástengelye nagyon közel merőlegesen áll pályasíkjára, bizonyos mindenesetre, hogy az equator és a pályasík képezte szög kisebb mint 23° vagy 27°, hogy tehát az évszakok váltakozása sokkal enyhébb, mint a Földön vagy a Marson. L. még Átvonulás.

Merkur

(Mercurius), szerzetes, a Katapán-nemzetségből, a székesfehérvári székesegyház kincstartója volt Szt. László idejében, ki azonban 1083. elmozdította őt állásától, gyanakodván rá, hogy Szt. Istvánnakakkor felnyitott koporsójából ereklyéket akar magához venni. Egy fehér öltözetü ifju azonban a templomban búslakodónak - a legenda szerint - egy szövetbe burkolt tárgyat adott át megőrzés végett; s ő ebben a szent királynak teljes ép kezét és gyűrüjét ismerte föl. Ezt magával vitte Bihar vármegyébe s három éven át rejtegette magánál, mig végre, a tüneményes ifjutól kitűzött határidő letelvén, értesítette a királyt, ki országa nagyjaival megjelenvén, megállapította az ereklyének hiteles voltát s annak őrzésére a halmon a benedekrendiek számára a szentjobbi (szentjogi) monostort alapította. Ennek első apátja M. maga lett, kiről azontul hallgat a legenda. - Egy másik M. 1113. mint erdélyi vajda (princeps Ultrasilvanus) szerepelt.


Kezdőlap

˙