Mértékrendszer

azoknak az egységeknek összessége, melyekkel a hosszat, területet, köbtartalmat, súlyt s egyéb fizikai mennyiségeket mérni szoktak. Azelőtt a hosszegységet az emberi végtagok (láb hossza, hüvelykujj szélessége) szolgáltatták. Csak újabb időben vették a hosszegységet az élettelen természetből. L. Abszolut mértékrendszer, Mérték és Méterrendszer.

Mertensia

Willd. (növ.), harasztgénusz a Gleicheniaceák között, mintegy 30 faja az egész föld kerekségén s a meleg éghajlat szigetein él. Tőkéje terjedő, lombja két-kétáguan szétágazik. A M. dichotoma Willd. (Gleichenia Hermanni R. Br.) Persiában, Japánban, Új-Hollandban, Új-Zélandon, a déli szigeteken, Fokföldön s Ázsia és Afrika forró vidékein terem. Gyökere lisztet termel, kissé keserü, de fűszeres; pörkölve táplálék.

Merthyr Tydfil

(Merthyrtydvil), város Glamorgan walesi grófságban, 33 km.-nyire Cardifftől, a Taff felső völgyében, több vasúti vonal mellett, (1891) 58 080 lak., nagy szén-, vasérc- és mészkőbányákkal, vas- és acélművekkel. Az 1755 óta kopár környéken alapított város csaknem kizárólag munkásházakból és műhelyekből áll.

Mertvij-Kultuk

(a. m. Holt-öböl), 1884 óta Szaliv Cezarevicsa (a. m. a trónörökös öble) nagy, de sekély vizü öböl a Kaspi-tenger ÉK-i részében, 5835 km2 területtel. A Buzacsi-félsziget és a kis Prorva-sziget közt terül el. DNy-i kanyarulatát Kaidaki-öbölnek, vagyis Tink-Karaszunak hivják.

Meru

(dönjo Erok, a. m. sötét hegy), 4460 m. magas hegy Német K.-Afrikában a Kilima Ndsarótól Ny-ra.Csak juliusban van rajta hó.

Meru

szent hegy az indek mitologiájában. L. Hegykultusz.

Merula

(állat), l. Rigófélék.

Merulius

Hall. (növ.), l. Házigomba.

Merum imperium

l. Gladii potestas és Pallosjog.

Merülési skála

egy mérték, amelyről leolvasható, hogy a hajó megterheltetésénél fogva milyen mélyre merül a vizbe. Ezt a mértéket természetes nagyságban rendesen méterekben és lépcsőzetesen, a hajóhomlok-, illetve orr- v. tattőkéjére olajfestékkel festik.


Kezdőlap

˙