Metilacetanilid

l. Exalgín.

Metilaldehid

l. Formaldehid.

Metilalkohol

a. m. faszesz (l. o.).

Metilamin

(methylamin). Az aminek csoportjába tartozó szénvegyület, mely ugy származik az ammoniákból (NH3), ha abban egy hidrogén atomot az egyvegyértékü metil-gyökkel (CH3) pótolunk: képlete tehát CH3.NH2. A M. előfordul a Mercurialis annua és a Mercurialis perennis nevü növényekben, továbbá a csontolajban, a nyers faszeszben stb. és igen sokféle módon képződik, igy számos szénvegyület szétbomlásakor (glikokol, szarkozin, kreatin, kaffein, teobromin, kodein, morfin stb.), a metilnitrátnak és ammoniáknak beforrasztott csőben való hevítésekor, vagy amikor ciánhidrogénre hidrogén hat a keletkezés pillanatában (in statu nascendi). Előállítása legkönnyebben ugy történik, hogy acetobromamidot káliumhidroxiddal melegítenek. A M. szintelen, az ammoniakhoz hasonló szagu gáz, amely a lehűléskor -6°-on forró folyadékká sürüsödik meg; vizben rendkivül könnyen oldódik (1 térfogat viz 12°-on 1150 térfogat M.-t old fel), oldata erősen lúgos kémhatásu. Kémiai sajátságai az ammoniákéhoz igen hasonlók, de attól abban is különbözik, hogy a M. a levegőn meggyujtható. Savakkal igen könnyen egyesül és ekkor a megfelelő M. sók keletkeznek. Izzó káliumon keresztül vezetve, ciánkálium és hidrogén képződik belőle.

Metilcianid

l. Acetonitril.

Metilén

(methylen). Az olefin sorozat első tagja, melyet előállítani eddigelé nem sikerült; képlete CH2. A M. mint két vegyértékü pozitiv gyök igen sok szénvegyületben benfoglaltatik, p. M.-klorid CH2Cl2, M.-oxid CH2O stb.

Metilénkék

l. Lauth-féle festékek.

Metiléter

Metiloxid. Az egyszerü éterek csoportjába tartozó vegyület; képlete (CH3)2O. Koncentrált kénsavval elegyített metilalkoholnak hevítése útján készül. A M. éteres szagu gáz, mely -23°-on folyadékká sűríthető meg. A M.-ből a viz 37 térfogatot, a koncentrált kénsav pedig 600 térfogatot abszorbeál.

Metiletiléter

v. etilmetiléter. A vegyes éterek (l. Éterek) csoportjába tartozü szénvegyület, amelynek képlete CH3OC2H5. Képződik a metiljodid és a nátriumetilat, vagy az etiljodid és a nátriummetilat egymásra hatásakor, ugyszintén ha equivalens mennyiségü etiljodidot és metiljodidot ezüstoxiddal elbontunk. A M. szintelen, igen könnyen mozgó folyadék; fp. 11°, gőze rendkivül gyulékony.

Metilhidrogén

l. Metán.


Kezdőlap

˙