Meuselwitz

város Szász-Altenburg hercegségben, a Schnauder és vasút mellett, (1890) 4322 lak., szövőiparral, fémöntéssel, barnaszénbányával.

Meuslin

l. Musculus.

Mevania

város Umbriának Perugia tartományában, l. Bevagna.

Mevar

radsput állam K.-Indiában, l. Udaipur.

Mevius

(Maevius), l. Bavius.

Mevla

l. Molla.

Mevlevi

egy különösen Törökországban elterjedt dervisrend neve; alapítója Dselál eddín Rúmí (l. o.), hires misztikus költő (megh. 1273. Kóniában). E rend tagjai istentiszteletük kapcsán gyakorolják azt a forgó mozgást, melyről Európában a «táncoló dervisek» nevén ismeretesek. Magas, megfordított mozsár alaku süvegjökről lehet reájuk ismerni. Az egész iszlámságban elterjedt szerzet. Istentiszteletüket nem-mohammedánok is nézhetik.

Mevlúd

v. mólid (arab) a. m. születésnap, különösen a Mohammed próféta születése napja (M. en-nebi), melyet az iszlám egész területén Rebi'el-evvel hónap 12. nagy ünnepségekkel ülnek meg (l. Dósze). A szentek tiszteletére is tartanak M.-ünnepeket, melynek központja a szentnek sírja szokott lenni; ily ünnepek inkább népies jelleggel birnak, búcsuval és vásárral szoktak kapcsolatban lenni.

Mewe

porosz város Marienwerder kerületben, ott, hol a Ferse a Visztulába szakad; (1890) 4080 lak., gép- és szivargyár, sörfőzés, gőzfürészmalmok, téglavetőde és cukorfinomító. A vár 1283., a város 1297. alapíttatott.

Mexborough

(ejtsd: mexboro), város York angol grófságban, West Ridingban, 42 km.-nyire Leedstől, a Dearne és vasút mellett, (1891) 7734 lak., vaskohókkal és üvegiparral.


Kezdőlap

˙