Niccolo di Liberatora

olasz festő, l. Alunno.

Nice

Nizza (l. o.) francia neve.

Nicea

(Nicaea), több ókori város neve. 1. Bitiniában az Askania-tó mellett; Antigonos alapította, Lysimachos megnagyobbította; virágzó kereskedő város; sőt egy időben királyi székes főváros; 325. és 787. általános zsinatnak volt szinhelye; most Isnik. 2. Indiában, a paropamizádok területének határán; nyugatra a Kophen folyótól; most Begham. 3. Massilia gyarmat Liguriában, most Nizza. 4. Az epiknemidi lokrok erőssége, az Oeta-hegy aljában, közel a hires termopilei szoroshoz, melynek sztrategiai kulcsa volt, ugy hogy makedoniai Fülöp vele biztosította magának a szent háboru sorsát. 5. Indiában, a Hidaszpesz mellett; Nagy Sándor alapította ama gyüzedelemnek emlékére, amelyet poros király felett aratott.

Niceai zsinat

Az első N.-ot illetőleg lásd Arius. A második N. 787. tartatott I. Hadrian pápa és Irene görög császrnő idejében, a képrombolás (l. o.) miatt. A zsinaton megjelent 350 püspük ugy határozott, hogy a szent képek tétessenek ki, mert ezek a hiveket Krisztus, Mária és a többi szentek szeretetére emlékeztetik s hogy a tisztelet nem a képnek adatik, hanem annak, akit az ábrázol. Ezen kivül alkottak 22 szabványt az egyházkormányzat, az istentisztelet és a fegyelem dolgában.

Nicea-konstantinápolyi hitvallás

(Símbolum nicaeno-constantinapolitanum), a leghasználatosabb hitvallási forma, amelyben az első két zsinatnak, a niceainak (325) és a konstantinápolyinak (381) ágazatai egymást kiegészítve vannak összefoglalva. Ezen ágazatok közül azok vannak leginkább kidomborítva, amelyek Jézus és a Szentlélek istenségére vonatkoznak és hogy a bűnbocsánat szentségileg történik. A filioque szó I. Miklós pápa idejében lett beleszőve.

Nicephorus

l. Nikephoros.

Nicetas Akominatus

l. Akominatos és Niketas.

Niche

l. Fülke.

Nicholson

mintegy 250 km. hosszu, széles, homokos medrü folyó Queensland ausztráliai gyarmatban, amely Dny felől jövén a Karpentaria-öbölbe szakad. A Gregory-ág összeköti az Albert folyóval.

Nicias

l. Nikias.


Kezdőlap

˙