Nikisch

Arthur, zenész, szül. Szent-Miklóson 1855 okt. 12. Atyja Liechtenstein herceg főkönyvelője volt. Korán érett zenésztehetségét a bécsi konzervatorium művelte ki; hegedütanára itt Hellmesberger volt 1874-ig, mikor egy vonóshatosa díjat nyert. Az udvari opera zenekarában hegedült, mig 1878. a lipcsei városi szinház másod karnagya lett Sucher és Seidl Antal mellett, 1882. első karnagy. 1889. Bostonba hivták Gerike helyére a szimfoniai hangversenyek igazgatására; innen 1893 nyarán Zichy Géza gróf intendáns meghivására igazgatónak jött a budapesti magyar királyi operához, amelyet 1895 aug. 6. Nopcsa Elek báró kormánybiztossága alatt elhagyott. Azóta a lipcsei Gewandhaus-hangversenyek stb. karnagya. Zenekarával az aprólékos részletek kidolgozását a keresettségig viszi.

Nikita

(I., tkp. Miklós), Montenegro fejedelme, szül. Njegosban 1841 okt. 7., mint Petrovics-Njegos Mirko, Danilo fejedelem öccsének és Mantinovics Stanának fia. 1860. követte a trónon nov. 8. elhalt nagybátyját és mindjárt véres küzdelmekbe keveredett a törökkel. Cettinye bevétele után kénytelen volt ugyan megalázó békét kötni, de a nagyhatalmak paizsa alatt sikerült a legterhesebb feltételek alól kibujnia és csaknem teljes függetlenségre jutnia. Szorosan csatlakozott Oroszországhoz, melynek útmutatásait föltétlenül követte. 1869. meglátogatta a cárt Pétervárt, hol igen kitüntető fogadtatásban részesült és díszkardot kapott. 1876. elkeseredett háborut kezdett Törökország ellen, mely igen szerencsésen végződött, amennyiben Montenegro 1878. jelentékeny területet nyert (Antivarit, Podgoricát stb.). 1879. megkapta a Szent-István-rend nagykeresztjét. Mint a panszláv politika képviselője a Balkánon, többször meglátogatta a cárt és mindig kiváló kitüntetésben részesült, sőt mikor leánya Milion hercegnő 1889. férjhez ment Nikolajevics Péter orosz nagyherceghez, a cár N.-t nyilvánosan »Oroszország legőszintébb és leghivebb barátjának« nevezte. Egy másik leánya Zörka (meg. 1890.) felesége volt Karagyorgyevics Péter hercegnek, az Oroszország által pártfogolt szerb trónkövetelőnek. Harmadik leánya Stana felesége a leuchtenbergi hercegnek. Nőül birja N. 1860 nov. 8. óta Milenát, Vukovics Péter vojvoda leányát, akitől az említetteken kivül még hét gyermeke van, köztük a trónörökös Danilo (szül. 1871.). 1896 máj.-ban jelen volt III. Miklós cár koronázásán és azután Belgrádban tett látogatást, melynek udvarával azelőtt meglehetősen rossz lábon állott. N. mint iró is működött; munkái között említendő: Arbanit hercegnő (dráma), A költő, végül: A Balkán cárnője (dráma).

Nikitin

l. Nyikitin.

Nikkel

l. Nikol.

Nikla

(Mikla), kisközség Somogy vmegye marcali j.-ban, 1245 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Itt lakott saját birtokán 1808-36. Berzsenyi Dániel s itt is halt meg.

Nikobarok

szigetcsoport az Indiai-oceánban a Kis-Andománoktól DDK-re 128 km.-nyire, 1905 km2 területtel, 6915 lak. 10 nagyobb és 9 kisebb szigetből áll; 3 csoporta osztják, a D-i csoportban a nagyobb szigetek; Nagy-Nikobar (50 km. hosszu, 18 széles). és Kis-Nikobar; a középsőben: Kacsall (22 km. hosszu és 14 széles), Nankaori (10 és 10), Kamorta (26 és 14), Trinkut (10 km. hosszu, igen keskeny), a félholdalaku Teressza, Bompoka, Csaura és Tillangcsong; az É-iban Batti-malve és kar-Nikobar. E szigetek nagyobbára mészkőképződményekből állanak, nagyobb részüket középmagasságu hegyek takarják. A legmagasabb csőcs Nagy-Nikobaron van (720 m.). A forró és nedves éghajlat alatt a növényzet igen buja; különösen a D-i N.-on rengeteg erdők láthatók. A földmivelés ismeretlen, mivel a lakosok csak a vadászatból, halászatból és a vadon termő gyümölcsökből élnek. A legfőbb kereskedelmi cikk a kókuszdió, melyből évenkint mintegy 15 milliót szednek össze (a felét exportálják), továbbá az ehető madárfészek, teknősbéka, ambra és trepang. A rézbőrü, jól megtermett benszülöttek a malájokhoz hasonlítanak, de megkülönbözteti őket nagy szájuk a vastag ajkakkal, nagy füleik és csitri fekete hajuk. 1858. a britek alakszerüen is annektálták e szigetcsoportot; kormányzójukat (Chief Commissioner and Superintendet of the Andaman and Nicobar Islands) az indiai kormány nevezi ki. V. ö. Maurer, Die Nikobaren (Berlin 1867); Report on the Administration of the Andaman and Nicobar Islands for 1892-93 (Kalkutta 1893).

Nikodemos

(I.), gör. kel. jeruzsálemi patriárka, szül. Konstantinápolyban 1827., u. o. tanult. A teologiát Jeruzsálemben végezvén, 1860. pappá szentelték, de már 1851. teologiai tanár volt Jeruzsálemben. Beszarábiában patriárka-helynök, 1873. a patriárka főtolmácsa, 1877. Moszkvában patriárka-képviselő, 1881 jan. 3. az orosz szinodus taborhegyi érsekké szentelte. 1883 aug. 24. patriárka.

Nikodemus

gazdag farizeus, a szanhedrin tagja. Háromszor fordul elő szt. János evangéliumában, un m. éjjeli találkozása Jézussal a tanácsban, hol Jézus védelmére kel és a sírba tételnél. Az egyházi hagyomány szerint, miután őt Péter és János megkeresztelte, a zsidók vagyonától és méltóságától megfosztották. Nagybátyja Gamaliel Jeruzsálem melletti birtokán a zsidók dühe elől elrejtette, hol nemsokára meghalt. A Talmud is több helyen emlékszik meg róla, dicsérvén jámborságát.

Nikol

(nickel, nikkel; magyarul álanynak is mondták). A vascsoporba tartozó négy vegyértékü fémes elem, vegyületeiben mindig mint pozitív gyök szerepel; kémiai jele Ni, atomsúlya 58.6. E fémet Cronstedt fedezte fel a nikotinban (vörös arzénnikol), de sajátságait csak Bergmann tanulmányozta közelebbről 1755. Kétségtelen azonban, hogy a N.-t a khinaiak már a legrégibb időkben ismerték és más fémekkel keverve, különböző eszközök, fegyverek készítésére használták. A N. szinállapotban a meteorkövekben (2-8 %) található, vegyületei azonban sok helyen nagy tömegekben találhatók. Előállítása főképen a nikotinból ugy történik, hogy azt az arzén és a kén eltávolítása végett ismételten pörkölik, a visszamaradt tömeget pedig sósavval kivonják. Az igy kapott oldatot, miután abból a vasat, rezet, bizmutot stb. eltávolították, klórmésszel elegyítik, hogy az oldatban lévő kobaltot leválasszák. Az ekkor keletkező csapadékról leszűrt folyadékból a N.-t vagy mésztejjel mint N.-hidroxidot, v. szódával mint N.-karbonátot választják le. E vegyületekből szénnel való izzítással kevés szenet tartalmazó N. kapható. Az egészen tiszta N. a N.-monoxidból vagy a N.-kloridból hidrogénnel való redukció útján készül. A N. erősen fénylő, ezüstfehér fém, amelynek kissé sárgás árnyalata van; igen kemény és jól nyujtható, ha legalább 1/8 % magnézium van hozzá elegyítve. Fs. 8.9. Az egészen tiszta N. igen nehezen olvasztható meg, a széntartalmu könnyebben. A mágnes mint a vasat magához vonzza. A tiszta N. a levegőn egyáltalán nem változik meg, hevítéskor is csak felületén képződik igen vékony oxigénréteg. Magas hőmérsékleten a vizet igen lassan bontja el és higított kénsavban v. sósavban hidrogénfejlődés közben igen lassan feloldódik, salétromsav azonban könnyen oldja. A finomul elosztott N. magas hőmérsékleten a klórral tűztünemények között N.-kloriddá egyesül, ugyszintén a szénoxiddal is már 100°-on és ekkor N.-tetrakarbonillá lesz. A N.-vegyületek többnyire zöld szinüek és kis mértékben mérgesek. Reakciói: A N.-sók oldatai sósavval megsavanyítva, kénhidrogéntől nem változnak meg, közömbös oldatai azonban ammoniumszulfiddal fekete - N.-szulfidból álló - csapadékot adnak, amely híg sósavban nem oldható. Nátrium-hidroxiddal vagy nátriumkarbonáttal N.-hidroxid illetőleg N.-karbonátból álló zöld csapadék képződik; ilyen szinü csapadék keletkezik ammoniától is, de a csapadék az ammonia fölöslegében két szinü folyadékká oldódik fel.

A N. említett sajátságai miatt egyike e legbecsesebb fémeknek. A különféle fémtárgyakat azonban ritkán készítik tiszta N.-ből, hanem leginkább ötvényeiből. Ilyen ötvények az újezüst, pakfong vagy argentan, ezek többnyire 8 sr. réz, 3.5 sr. cink és 2, 3, esetleg 4 sr. N.-ból állanak és főleg evőeszközök és apró tárgyak készítésére használják. A kina-ezüst (peru-ezüst, alfénide, alpacca-ezüst, christofie) tárgyakat is hasonló ötvényből készítik és azután galvanikus úton megezüstözik. A német és osztrák-magyar váltópénz (10 és 20 filléres) 75 sr. réz és 25 sr. N.-ból áll; a svájni váltópénz az említetteken kivül még cinket és ezüstöt is tartalmaz. Újabb időben a könnyen oxidálódó fémból (vas, acél) készült tárgyakat galvanikus úton vékony N.-réteggel vonják be, miáltal azok könnyebben fényesíthetők és igen tartósak lesznek.

Nikolai

(Nicolai), város Oppeln porosz kerületben, Pless járásban, vasút mellett, 5633 lak., vasművel, gép-, papirgyártással, kémiai iparral.


Kezdőlap

˙