Nikolvirág

l. Annabergit.

Nikomedes

több bitaniai királynak neve az ókorban.

1. N. I. A dinasztia alapítójának, Zipoitesnek fia; a galaták segítségével, kiknek Galatiát átengedte, egy jogar alá hozta egész bitiniának területét és Kr. e. 281-246. uralkodván, alapítója lett Nikomediának (l. Iszmid).

2. N. II. Epiphanes, kegyetlen uralkodó, aki azonban éppen ugy, mint apja Prusias, már erősen függött a rómaiaktól; a római igától menekülni akarván, egy időben Mithridatesszel is szövetkezett, de a szövetség Paflogonia miatt felbomlott és N. ismét a rómaiak karjaiba vetette magát; megh. Kr. e. 91.

3. N. III. Philopator, mint a rómaiaktól függő fejedelem, kénytelen volt Mithridates bukása után visszakerült és országát végrendeletében a rómaiakra hagyta. Megh. Kr. e. 74.

Nikomedia

ókori város Bitiniában; jelenleg Iszmid (l. o.)

Nikon

l. Nyikon.

Nikopol

község Jekaterinoszlav (ettől 110 km.-nyire) orosz kormányzóságban, a Dnyeper jobb partján, 10,000 lak., gabona- és kenderkereskedéssel; folyami kikötővel.

Nikopoli

a. m. Nikápoly (l. o.)

Nikopolisz

l. epirusi város. l. Actium. - 2. N., egyiptomi város (most Ramleh), Alexandriától északra, 6 km. távolságra. Alexandriával vasót köti össze. Később Parembole-nek nevezték s ebből lett a mai neve. Az alexandriaiak szivesen nyaralnak itt, mert jó levegője van. - 3. N., palesztinai város, l. Emmausz.

Nikotin

Az alkaloidák csoportjába tartozó igen mérges vegyület; képlete C10H14N2. A N. a dohánylevelekben fordul elő (ugy látszik almasavhoz és citromsavhoz kötve), amelyeknek N.-tartalma az éghajlat és a taljtól függően igen változó, többnyire 1.6 és 8 % között ingadozik. Az amerikai dohány átlag kevesebb N.-t tartalmaz, mint a francia vagy német dohány. A N. előállítása ugy történik, hogy a dohányleveleket vizbe áztatják; az igy kapott folyadékot besűrítés után mésztejjel elegyítik és vizgős-áramban ledesztillálják. Az átdesztillált folyadékot azután híg oxalsav-oldattal gyengén megsavanyítván, vizfürdős szörp-sürüre befőzik és koncentrált kálium-hidroxidoldattal elegyítik. Ilyenkor a nyers N. mint barna olaj kiválik, amelyet éterrel ráznak össze; az éter elpárologtatása után visszamaradó N. vizgőzáramban való ledesztillálással megtisztítható. A tiszta N. szintelen és elég könnyen mozgó folyadék, amelynek égető íze és sajátságos kábító szaga van; fs (15°-on) 1.011, fp. 241°. Viben és borszeszben könnyen oldódik. A levegőn állva oxigént abszorbeál és megbarnul. Igen erős két vegyértékü bázis és savakkal többnyire jól kristályosodó sókat alkot. A N. egyike a legerősebb mérgeknek, csaknem olyan gyorsan hat, mint a kéksav és 5 mg. belőle egy középnagyságu kutyát 3 perc alatt megölni képes.

Niksics

megerősített város Montenegróban, egy elszigetelt magaslaton, a felső Zeta termékeny völgyében, 3000 lak.; 1877. jutott a montenegróiak birtokába.

Nikszar

(Nikszara, Nigisszar), város Kis-Ázsia ÉK-i részében, Szivasz török vilajetben, a Gumbel-dagh D-i lába közelében, mintegy 5000 lak., selyemkereskedéssel. N. az antik Neo-Caesarea, valószinüleg egykor Mithridates székhelye; római erődítményeinek csekély romjai maig is láthatók. 314. itt egyetemes zsinatot tartottak.


Kezdőlap

˙