Noli turbare circulos meos

(lat., tulajdonkép noli, obsecro, istum [circulum] disturbare) a. m. ne zavard meg köreimet. Valerius Maximus szerint (8, 7) Archimedes utolsó szavai, melyeket egy római katonának mondott, amint a földön ült s a homokban geometriai figurákat rajzolt.

Nolla

a Rajna (l. o.) mellékfolyója.

Nollendorf

falu Aussig cseh kerületi kapitányságban, 400 lak. Ismeretes az 1813 aug. 30. itt vívott küzdelemről, amelyben Kleist porosz generális eldontötte a Kulm melletti ütközetet.

Nollendorf

gróf, l. kleist (2).

Noma

(gör., lat. cancer aquaticus a. m. vizrák), szorosabb értelemben véve az arcnak szerfelett rossz indulatu üszkös megbetegedése, mely ugy szólva kizárólagosan a gyermekkorban, még pedig rendszerint súlyos általános megbetegedések után, és pedig többnyire különben sem eészséges (p. gövélyes) egyéneken szokott fejlődni. Fellépésének általában rosszegészségügyi viszonyok is látszanak kedvezni. Többnyire előjelek nélkül, jó közérzet közepette lepi meg a beteget üszkös fekély alakjában a pofán; az üszkösödés rohamosan halad mélység s szélességben egyaránt; rövid idő alatt a pofát átlyukasztja, ugy hogy a fogak s a nyelv láthatókká lesznek.

[ÁBRA] Nomás beteg.

Enyhe esetekben a folyamat megállapodhatik, többnyire azonban dacolva minden kezeléssel, feltartóztathatatlanul tovább terjed, hihetetlen rút s visszataszító roncsolásokat okozva. Kóroka még ma is ismeretlen. Még a legerélyesebb gyógykezelés, p. a tüzes vas alkalmazási is igen gyakran tehetetlennek bizonyul e bajjal szemben. Javulás esetén is nem ritkán visszaeséssel találkozunk. Életben maradás esetén az anyaghiány befedése sebészi, u. n. plasztikus műtéttel történhetik.

Nomádok

(gör., a. m. pásztornépek), leginkább baromtenyésztéssel foglalkozó népek, melyeknek nincs állandó lakásuk, hanem nyájaikkal egyik legelőről a másikra költöznek. Mivel az új legelőket rendesen karddal kelltt meghódítaniok, a N. rendesen jól szervezett harcias nép voltak és szerették a rablókalandokat is. É.-Amerikában és Hátsó-Indiában azonban vannak földmívelő N. is.

No-man's-land

(ang., ejtsd:-mensz lend) a. m. senki földje; neve az Indus-territorium (l. o.) ama legnyugatibb részének, mely a 100. és a 103. délkör közt fekszik, s nem lévén egyik indus törzs birtoka sem, közvagyonnak, uratlan földnek tüntetik; a N. területén van a Beaver város, a North Fork of Canadian vasútvonal mentén.

Nomen

l. Névszó.

Nomenelator

(lat.), másképp nomeneulator v. numunclator is, olyan rabszolga a római korban, aki a neveket és címeket tartotta fejében és végből urát kimenetkor útjában kisérte, odahaza pedig szintén bármikor rendelkezésére állott. Ez az állás kivált választások idején, fontos volt előttük; a N. tájékoztatta urát, a jelöltet az egyes polgárok viszonyairól, tehát körülbelül a. m. a mai főkortes. Azonkivül minden magisztrátus mellé egy N. volt rendelve és császároknál az udvartartás egyik fontos személyisége volt.

Nomenclatura

(lat.) valamely tárgyra vonatkozó összes szavak (elnevezések, megjelölések) gyüjteménye; általánosságban név- vagy szógyűjtemény is.


Kezdőlap

˙