North

Frigyes lord, angol államférfiu, atyja halála után (1790) II. Guilford gróf, szül. 1733 ápr. 13., megh 1792 aug. 5. Etonban és Oxfodban tanult, majd három évig a kontinensen utazott; 1754. a parlament tagja, 1759. kincstári hivatalnok, 1766. a Pitt-, majd a Grafton-minisztérium hivatalnoka, 1767. kincstári miniszter. Mivel mindenben engedett III. György kivánságainak, 1770. a minisztérium bukása után a király N.-ot bizta meg az új kabinet alakításával, melynek 12 éven át feje is volt. N. szelidebben járt el Észak-Amerikával mint elődei, a K.-indiai társaságot a kormány felügyelete alá vonta és nagy népszerüségre jutott; de midőn a király szigorubb rendszabályokra kényszerítette a gyarmatokkal szemben, 1775. kitört az É.-amerikai szabadságharc. Ekkor N. vissza akart lépni s csak a király egyenes kivánságára maradt meg állásában; 1782. azonban az ellenzék mégis lemondásra kényszerítette. Most ellenzéki lett s Fox-szal szövetkezve 1783 ápr. sikerült a Shelburne-minisztériumot megbuktatnia, mire a Portland-kabinetben a belügyek államtitkárja lett. A népszerütlen kabinetet azonban a király elbocsátotta, midőn a felsőház 1783 dec. nem szavazta meg az East-India Billt, melyet Fox terjesztett elő s ekkor az ifjabb Pitt jutott kormányra, kivel új éra kezdődött. V. ö. Lecky és lord Mahon művein kivül Correspondence of George III. vith Lord N. (London 1867).

North Adams

város Massachusetts É.-amerikai állam Berkshire countyjában, a Hoosac két forrásfolyójának egyesülésénél, több vasút mellett, 16.074 lak., nagy szövő- és cipőgyárakkal. Közelében van a Natural Bridge keskeny sziklakapu és a 4 mérföld hosszu Hoosac alagút bejárata.

Northampton

1. grófság Angliában Lincoln, Rutland, Leicester, Warwick, Oxford, Buckingham, Bedford, Huntingdon és Cambridge közt, 2549 km2 ter., 302.148, 1 km2-re 118 lakossal. Felülete dombos; legmagasabb pontja Alburynél 245 m. Vizei mindenféle irányban folynak; ezek a Nen, az Ouse, az Avon és a Cherwell. Az éghajlat enyhe, a föld termékeny és 90%-a áll megmívelés alatt; a megművelt földnek közel fele rét. Főbb termékek a búza, árpa és zab. Az állat-, különösen szarvasmarha- és juhtenyésztés virágzó. Bányái közt egyedül a vasércbányák jelentékenyebbek. Fővárosa: N. V. ö. Whellan, Hist. of N.-shire - 2. N., több county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig É.-Karolinában (1320 km2 ter., 21.000 lak., Jackson székh.), Pennsylvaniában (984 km2ter., 75.000 lak., Easton székh.) és Virginiában (777 km2 ter., 10.000 lak., Eastville székh.). - 3. N., az ugyanily nevü angol grófság és kat. püspökség székhelye a Nen, hajózó csatorna és több vasút mellett, 61.016 lak., csipke-, vas- és rézárukészítéssel, nagy cipőgyárakkal, kocsigyártással, nyergesiparral; hires lóvásárokkal. A két széles utca által 4 csaknem egyenlő részre osztott és szépen épült város közepén van a nagy vásártér 1860. épített szép kúttal; a Mindenszentek templomának régi gót tornya jón ízlésü portikuszával éles ellentétben áll; a szent sír temploma állítólag a XI. sz. végéről való. A profán épületek közül a szebbek: a gót ízlésü városháza, a görög-római grófsági ház, a vásárcsarnok, az őrültek háza, stb. Szép nyilvános sétahelyén kivül lőversenytere is van. - 4. N., Hampshire county székhelye Massachusetts É.-amerikai államban a Mill partján, közel a Connecticutbe való torkollásához, vasút mellett, 14.990 lak., varrógépgyárral, gombkötéssel, kés-, papirgyártással, pamut- és gyapjuszövéssel; nagy női college-dsel, siketnéma-intézettel, őrültek házával stb.

North Attleborough

város Massachusetts É.-amerikai állam Bristol countyjában, 6727 lakossal számos ékszerkészítővel.

North Bierley

város York angol grófságban a West-Ridingben, Bradford körnéykén, 22.178 lak., nagy gyapjufonókkal.

Northbrook

Tamás György, l. Baring.

North Cape

l. Barrow-fok.

North Carolina

l. Karolina.

North Christofer

Wilson (l. o.) John angol költő álneve.

Northcote

Stafford Henry sir, l. Iddesleigh.


Kezdőlap

˙