Notobranchiata

(állat), hátkopoltyusak, azok a gerinctelenek, melyeknek kopoltyui a háti oldalom találhatók. Ilyenek a Ceratobranchiata mint Hermacina, Proctochina, Aeolina, Glaucina, Dotoina nemek, Pygobranchiata, mint Triopina, Doridina, Onchydoridina nemek és Cladobranchiata - mint Heronia. Tritomina és Tethyina nemek - családok.

Notonecta

(állat), l. Hátonúszó.

Notorius

(lat.) a. m. köztudomásu. Valamely ténykörülmény N. volta jogi bizonyság, mely külön bizonyítást nem igényel. Az 1868. LIV. t.-c. 154. °-a szerint köztudomásu tényeket bizonyítani nem szükséges. Mennyiben tekinthető valamely tény köztudomásunak, a biróság az itéletben határozza meg.

Notorius

Orv. (állat), a gázolókhoz tartozó vizityúkfélek egyik neme. Legismertebb faja az újzélandi N. Mantelli Gould.

Notosz

(gör.) a. m. a déli szél.

Nototremo

Günth. (állat), a békák rendjébe, a leveli békák családjába tartozó békanem, melynek nősténye a háton költőtáskát visel, ahova helyezi petéit és a kikelő fiatalok egész átváltozásukat ott élik át. Legismertebbb faja a N. marsupiatum Günth., háta kékes olajzöld, fekete hosszanti foltokkal, húsa fehéres. Hossza 6-7 cm. Hazája Mexiko és Peru.

Noto-zero

(Nuot-jauri, Nouot- järvi), 440 km2 területü tó Archangelszk orosz kormányzóságban, a lappok félszigetén. Beléje ömlik a Tipasioki a Notóval, lefolyása a Tuloma, amely a Kolai-öbölbe torkollik. A halakban gazdag tó partjai erdősek.

Notre-Dame

(franc.) 1. A boldogságos Szűz Máriának francia elnevezése, a. m. Mi Asszonyunk. - 2. E néven a kat. egyházban nőtestvérület (congregatio) létezik, melynek alapitója Fourier Péter mattaincourti plébános, célja a nőnevelés. A testvérület megerősítése nem ment könnyen, mert a külső növendékek nevelését a zádai klauzurával nem tartották megegyeztethetőnek. Azért, midőn V. Pál 1615 febr. 1. a testvérületet megerősítette, egy szóval sem említette a leánynevelést. Később 1616 okt. 6. megengedte ezt is a pápa, és a kongregációt az 1628 aug. 8. kelt bulla végleg megerősítette. Erre a testvérület hamarosan nyert lendületet Francia-, Németországban és Belgiumban. A forradalom kitörésekor 70 házuk volt 4000 nővérrel. Jelenleg körülbelül 30 házuk van 1200 nővérrel. hazánkban Pozsonyban, Pécsett és Temesvárott van ilyen kongregáció.

Notre-Dame des Ermites

l. Einsiedeln.

Nottebohm

Márton Gusztáv, német zenei iró, szül. a vesztfáliai Lüdenscheidben 1817 nov. 12., megh. utaztában Grazban 1882 okt. 31. Tanult Berger Lajosnál, Dehnnél, Mendelssohn- és Schumannál, 1846 óta Bécsben élve még Sechternél. Zeneoktatásból élt. Vannak kamarazeneművei is. Érdemes könyvei: Ein Skizzenbuch von Beethoven (1865); Thematisches Verzeichniss der im Druck erschienenen Werke von Beethoven (1868) és Them. Verz....Franz Schuberts (1874); Beethoveniana (2 köt., 1872, 1887; a Neue Beethoveniana csak a lipcsei Musikalisches Wochenblattban jelent meg, 1875 óta); Beethovens Studien (1873); Ein Skizzenbuch von Beethoven aus dem Jahr 1803 (1880); Mozartiana (1880).


Kezdőlap

˙