Noxubee

county Misszisszippi É.-amerikai államban 1813 km2 területtel, 21.000 lak., Macon székh.

Noya

(San Martin de N.), járási székhely Coruńa spanyol tartományban, ahol a Traba a Muros y Noyeba torkollik, 9257 lak., bőrgyártással.

Noyades

(a francia noyer, befullasztani igétől), a rémuralom idejében igy nevezték ama tömeges gyilkosságokat, melyeket különösen Carrier, a konvelt megbizottja rendezett 1793-ban Nantesben. Az elitélteket - rendesen százat - egy olyan hajón, melynek alja sülyesztővel volt ellátva, a Loire közepére vitték s ott a szerencsétleneket a vízbe fullasztották. Négy hónap alatt mintegy 15.000 ember veszítette el így életét. E gyilkosságokat Carrier forradalmi menyegzőknek is nevezte, amennyiben egy-egy férfiut egy nővel összekötve küldött a halálba.

Noyes

l. Perfekcionisták.

Noyon

város Oise francia départementban, 23 km.-nyire Compiegnetől, a Verse és vasút mellett, 6144 lak., nagy cukorgyárakkal és kémiai gyárral. Régi székesegyháza egyike az elsőknek, amelyeket Franciaországban gót ízlésben 1150 körül kezdtek el építeni, szép városházzal (1485-1523). N., alkalmasint az antik Noviomagus, emelkedését annak köszönheti, hogy 531. szt. Medárd ide tette át püspöki székhelyét. Kis Pipin gyakran lakott benne. Nagy Károly itt született; 768-771-ig ez volt a fővárosa. 987. Capet Hugót is itt választották királlyá. Benne született Kalvin és Sarrazin szobrász, ez utóbbinak N. emléket is állított.

Nozo...

(a görög nosoV-tól, ami betegséget jelent), összetételekben gyakori.

Nozogenezis

(gör.) a. m. a betegségek keleltkezése, kifejlődése.

Nozogeográfia

(gör.), földünk különböző tájain előforduló betegségek leirása s a vidékeknek ezen szempontból való osztályozása. L. Betegség.

Nozokomia

(gör.), a. m. betegek ápolása; nozokomium v. nozodochium, kórház; nozologia, a betegségek fejlődésével, azok tüneteivel, lefolyásával foglalkozó tudomány; nozonomia, ama természeti törvényekről szóló tan, melyek szerint a betegségek fejlődnek és lefolynak; nozomania, ama beteges képződés, melynél az egyén magát betegnek tartja (képzelt beteg), más néven hipokondria (l. o.); nozokomialis, kórházi, kórházhoz tartozó.

Nemökre nézve az egyéni személyek v. férfiak v. nők, mely természeti különbség bizonyos jogi különbségeket is von maga után. E szempontból fontos a nőnek hármas állapota, u. m. a hajadon, házastárs, özvegy állapot. L. Hajadonjog, Házassági vagyonjog, Özvegyi jog, Özvegyi örökösödés és Nőkérdés.


Kezdőlap

˙