Nőegyesület

legtöbbnyire a jótékonyság tervszerü gyakorlását tűzi ki céljául. Hazánkban a legelső N.-et 1817. alapította meg Budán Hermina királyi hercegasszony, József nádor felesége, azóta azonban már majdnem minden vidéki városunkban van egy, vagy több helyi N., a fővárosban pedig van több olyan, különösen újabban keletkezett N., amely működését az egész országra kiterjeszti. Jótékony munkásságuk körébe tartozik a szegénysegélyezés, betegápolás és gyógyítás, népkonyhák, kórházak, lelencházak, szegényházak, rokkantmenedékek, iskolák felállítása stb. Jövedelmeiket saját tagjaik évi díjaiból, állami támogatásból, alapítványok kamataiból, önkéntes adományokból és mulatságok, ünnepélyek bevételeiből gyűjtik össze. Hazánk fontosabb N.-eiről saját címeik alatt vannak ismertetések. E jótékony N.-eken kivül, különösen az utóbbi időben keletkeztek Angliában és Amerikában, olyan politikai és társadalmi célu N.-ek, amelyek a nőkérdés és a nőemancipáció megoldására törekszenek. L. Nőkérdés és Nőemancipáció.

Nőelőző virág

(növ., flos proterandrus v. protandrus), az a virág, melynek himje (porzója) a termékenyítés végzésére hamarabb készen van, mint ugyanannak a virágnak a bibéje ennek elfogadására kifejlődött volna

Nőfőbb virág

l. Himfőbb virág.

Nöggerath

János Jakab, német mineralogus, szül. Bonnban 1788 okt. 10., megh. u. o. 1877 szept. 13. Francia állami szolgálatban bányafelügyelő volt, 1816. a bonni főbányahivatal tagja, 1818. az ottani egyetemen a mineralogia és a bányászat tanára lett; 1864. nyugalomba lépett, de katedráját s az egyetemi természetrajzi muzeum igazgatóságát 1873-ig megtartotta. Irta: Das Gebirge in Rheinland-Westfalen (4. köt., Bonn 1821-26); Die Entstehung der Erde (u. o. 1843); Die Entstehung und Ausbildung der Erde (Stuttgart 1847). V. ö. Dechen, Zum Andenken an Joh. Jak. N. (Bonn 1877).

Nőgyógyászat

l. Ginekologia.

Nőhang

l. Énekhang.

Nőhűbér

oly hűbér, melyben nők is örököltek.

Női kereskedelmi tanfolyamok

l. Kereskedelmi szakoktatás.

Nőipar

az az ipari munka, melyet nők végeznek. Részben rendes kis-, részben háziipar, mely különösen a városokban van nagyon elterjedve. Fő részei ennek: a fehérnemüvarrás, kötés, ruhavarrás, himzés.

Nőipariskolák

l. Iparoktatás.


Kezdőlap

˙