Növénymuzeum

különböző növények és tanulságos, készített v. természetes növényrészek gyüjtőhelye a tudomány és tanulmányozás érdekéből. Itt a herbariumon kivül mindennemü növény vagy növényrész össze van állítva, amely alakjánál vagy minőségénél fogva nem herbariumba való; minden növénytermék a földnek bármely részéből, amelynek gazdasági, iparbeli vagy tudományos, fiziologiai, anatomiai, morfologiai, paleontologiai vagy művelődéstörténeti értéke v. alkalmazása van. Legnevezetesebb N.-a van Kewnek London mellett, azután a párisi Jardin des plantes-nek. A boroszlói mint dendrologiai és ősnövénytani N. nevezetes és Göppert tudományát és alkotó ügyességét hirdet.

Növényműszertan

vagy növényszervtan, l. Alaktan.

Növénynem

l. Növény.

Növénynyálka

alaktalan s a vizben nyálkás, ragadós folyadékká felduzzadó anyag; alkohol nem oldja föl, savakkal főzve szőllőcukor lesz belőle. Terem a birsalmafa meg a len magvában, az orchisok gumójában. Az utóbbi kettőében nincs nyálkasav, jódtól megkékül vagy lila szint ölt, azért a cellulózához csatlakozik. Gyakran a sejtfal elnyálkásodásából (l. o.) támad. Sok egyszikü növény nyálkasejtjének nedvében van feloldva.

Növényóra

l. Virágóra.

Növényország

majd az egész növényvilág összessége, majd a. m. növényhaza (l. o.)

Növényövek

(zonae plantarum geographicae), a föld növényzetének a szélesség szerint való felosztása. Ilyen a. a két sarköv, a föld sarkpontjától a 72°-ig; 2. a sarkkörök égalja a 72-66° közt; 3. a szubarktikus övek a 66-58°; 4. a zordonabb mérsékelt övek az 58-45°; 5. az enyhébb mérsékelt övek a 45-34°; 6. a szubtropikus övek a 34°, meg a térítők közt, 17-21° C. az évi középhőmérséklettel; 7. a trópusi övek (zonae tropicae) a térítők meg a szélesség 15°-a közt, 21-261/2° C. évi középhőmérséklettel; 8. az egyenlítő öve É-on és D-en is a két 15° között. Lexikonunkban a 6. és 7. övet gyakran általánosabban forró vidéknek neveztük. V. ö. bővebben Thomé növénytanának 1. magyar kiadásában.

Növénypaleontologia

v. növénygeologia, a növénytannak az a része, mely a kihalt, de bizonyos maradékukból mégis ugy ahogy ismert növényfajokkal foglalkozik. A geologiai a N. segítségével különbözteti meg néha a különböző földrétegeket.

Növénypatologia

l. Növénybetegségek.

Növénypehely

v. növénypihe, l. Eriodendron és Ochroma.


Kezdőlap

˙