Nuble

Chile egyik tartománya Linares, Maule, Concepcion és Argentina között, 9210 km2 területtel, 165.529 lak., Chillan fővárossal. É-i része a Montańa, amelyet az Andok alkotnak, amelyekben a Nevado de Chillan a legmagasabb csúcs; középső része a Llano, amely átmenetet alkot a tőle Ny-ra fekvő Costa felé. A Costa halmos és a legtermékenyebb. A tartományt az Itata, N., Perquilauquen, Diguillin, Chillan és Larqui öntözik. Fő foglalkozás a földművelés és szőllőmivelés.

Nucha

(új-lat.) a. m. tarkó, l. Nyak.

Nucifraga

l. Árva szajkó.

Nuckolls

county Nebraska É.-amerikai államban, 1492 km2 területtel, 5000 lak., Nelson székhellyel.

Nuclein

l. Nuklein.

Nucleus

(lat.), tulajdonképen a. m. mag, sejtmag v. sejtszék (l. Sejt), általában mintegy belmagva, szive a szerveknek, pl. a petebél v. magbél.

Nudata

(lat.), a. m. meztelen dolgok, továbbá oly dolgok, melyek nyilvánvalók; nudatio, leleplezés, meztelenné tétel; nudis verbis, meztelen szavakkal, vagyis nyiltan, leplezetlenül; nuditas, meztelenség, meztelen alak, átvitten sikamlós, kétértelmü helyek.

Nudo

(olasz), mezítelen emberi alakot ábrázoló rajz v. festmény.

Nueces

county Texas É.-amerikai államban, 8935 km2 területtel, 8000 lak., Corpus Christi székhellyel.

Nuer

harcias négertörzs Afrikában, a Bar-el-Gazul és Fehér-Nilus összefolyásánál. A férfiak egészen mezitelenül járnak, a nők ágyékuk körül fűből készült övet viselnek; felső ajkaikat átfúrják és quarcgolyócskákkal ékesítik föl. Alakjukban és szokásaikban a dinka és silluk négerekre hasonlítanak, de nyelvük teljesen különböző; bár nagy szarvasmarhanyájaik vannak, mégis leginkább halakból és növényekből táplálkoznak.


Kezdőlap

˙