Nuncius

(lat., nuntius apostolicus), a római udvarnak rendes követe, az a pápai követ, aki a külhatalmasságnál állandólag székel. L. Követek.

Nuncupatio

(lat.), eredetileg a. m. megnevezés; továbbá örökössé kinevezés; könyvajánlás; ünnepélyes fogadástétel. Nuncupativ a. m. szóbeli, p. testamentum nuncupativum, szóbeli végrendelet (máskép testamentum per nuncupationem).

Nundinae

(a lat. novem dies a. m. kilenc nap), a római naptárban a 9-ik napnak neve, vagyis a hétnek határnapja, amennyiben két-két N. közé hét munkanap esett. A régi 10 hónapos és 304 napos római esztendőben tehát 38 N. volt és ugyanannyi hét. A 12 hónapos esztendőben aztán annyira megszaporították a N.-kat, hogy éppenséggel megfeleltek a mai heteknek.

Nuneaton

város Warwick (ettől 30 km.-nyire) angol grófságban, az Anker egyik ágánál, vasút mellett, 11.580 lak., szalagszövéssel, pamutfonással, kalapkészítéssel.

Nunez

1. Péter (Nunes, Nunnius, Nonius), a coimbrai egyetemen a matematika tanára és a nautika körül érdemeket szerzett tudós, szül. Alcazar de Salban 1492., megh. Coimbrában 1577. Emmanuel portugáli uralkodó kozmografusa volt és fia Henrik nevelője. Művei: Opera mathematica cím alatt Baselben jelentek meg 1566. Tartalmuk a geometriára, nautikára, kartográfiára s egyéb matematikai tárgyakra vonatkozik. De arte atque ratione navigandi c. 1546. megjelent művében a loxodrom görbéről szól. Olysipone c. 1542. megjelent művében leir egy készüléket, melynek célja a körív kis részeinek mérése. Ez a mérőeszköz azonban nem hasonlít semmiben ahhoz, melyet Nonius nevére kereszteltek.

2. N. Rafael, Columbia köztársaságnak elnöke, szül. 1825. Cartagenában. Jogi tanulmányainak befejezése után 1854. a Mallarino minisztériumban pénzügyi miniszter lett, 1863-73. tanulmányi utat tett Észak-Amerika és Európának főbb országaiban. Úti leveleinek egy része összegyüjtve is megjelent. Már 1874. volt nagy pártja, mely meg akarta választani köztársasági elnökké, de csak 1880 április 1. ruházták reá a legfelsőbb hatalmat.

Nuńez de Arce

Gáspár don, Campoamor mellett a legkiválóbb modern spanyol lirai költő, szül. Valladolidban 1834 aug. 6. Toledóban tanult, 1865. képviselő, 1876. az akadémia tagja, 1882 a tengerentuli ügyek minisztere volt, jelenleg pedig szenátor és a spanyol irók társaságának elnöke. Mint politikust liberalizmusa soha sem ragadta tulzásokra; Amadeo egyik legbuzgóbb hive volt, a restauráció után pedig a dinasztiát támogatta. Gritos del cambate c. költeményében a forradalmat énekli meg, nemes hévvel, borongó hangulattal; La selva oscura és La vision de Fray Martin (Madrid 1880) általános kérdésekkel és eszmékkel foglalkozik; romantikus irányu: Ultima lamentacion de Lord Byron és különösen El vertigo (1879); legutolsó műveit: Un idilio y una elegia, La pesca, Maruja, idilli hangulat jellemzi. Ifjukori szinművei közül csak El haz de leńa érdemel említést.

Nuntius apostolicus

l. Nuncius.

Nuoro

az ugyanily nevü járásnak és püspökségnek székhelye Sassari szárdiniai olasz tartományban, vasút mellett, 6212 lak., ásványvizforrásokkkal és márványbányával; közelében számos prehisztorikus lelettel.

Nupe

független népes négerország ÉNy-i Afrikában, a Niger két partján, melyet a Fulbe törzs fejedelmei kormányoznak. Értelmes lakossága sok rizst és gyapotot termel, melyekkel élénken kereskedik. Fővárosa a megerősített Bida (50.000 lak.), szép utcákkal és terekkel; legfontosabb kereskedő piacok a Niger mentén Eggan (25.000 lak.), Songa (5000 lak.), a Joruba-Szokoto karaván-vonal gócpontja és Rabba a Nigeren fölfelé hajózás végső állomása.

Nuphar

Smith l. Habrózsa.


Kezdőlap

˙