Öreglak

(Öreg-Lak), kisközség Somogy várm. lengyeltóti j.-ban, (1891) 1295 magyar lak., posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral.

Öreg lik

vagy nagy lik (foramen magnum), a koponya nyakszirti csontján levő, mintegy 30 mm. nagyságu (hosszaságu) lik, amelyen a nyultagyvelő folytatódik lefelé a gerincvelőbe.

Öregség

l. Aggkor és Marasmus.

Öregtáró

l. Főtáró.

Öregtorony

őrtorony, l. Donjon.

Öregujj

a. m. hüvelyk (l. o.).

Őrfa

ladikon, hajókon az az árboc, melyre a vontató kötelet erősítik, s mely ladikon az orrtól számított első padon van keresztüldugva s kötéllel oldalt és hátra megerősítve. L. még Kadárka.

Őrfakuka

l. Kuka és Kallantyú.

Őrhad

az erősített hely védelmére szükséges cselekvő védelmi erő; a tábori hadseregnek a várban még ezenkivül elhelyezett részei a támadó védő őrséget alkotják.

Őrhajó

cirkáló hajórajnál v. hajóosztálynál az előörsi szolgálatra kikülönített hajó, továbbá egy kikötőben állandóan horgonyzó az a hajó, mely a kikötői rendre felügyel, hadi kikötőkben azonkivül a leszerelten kikötve levő, legénység nélküli hajók felett őrködik. Az utóbbi, u. n. kikötő-Ő., rendesen már avult, nyilt tengeri szolgálatra alkalmatlan, gépétől megfosztott hajó, melyre azonban megfelelő számban legénység van vezényelve.


Kezdőlap

˙