Pádisáh

(persa), a nagy uralkodók címe a mohammedánoknál. Ez összetett név első része rokon a szánszkrit pati (úr) szóval. Különösen a török császárt illeti a P. cím.

Padka

(franc. banquette, accotement; ang. side-space, banquet; ném. Bankette, Berme), a vasúti pályatesteknek ama része, mely nincsen bekavicsolva (l. Felépítmény ábráját). Általában minden földfeltöltésen avagy bevágásban P.-nak nevezzük ama szalagokat, melyek a rézsünél csekélyebb eséssel birnak s azt megszakítván, a csapadékvizeknek káros rohamosan lefolyását akadályozzák meg. Hogyha a töltés lábát kisebb töltéssel támasztjuk meg, az alsó támasztó földtöltés felületét szintén ilyen P.-szerüen készítik. Nagyobb töltések rézsüjét, lábozatuk mélyen nyulván le a völgybe, gyakran számos P.-val szakítjuk meg. Árvizgátaknál a külső vagy belső oldalon, a gát koronájánál, alacsonyabb, lépcsőszerüleg épült toldaléka a gáttestnek. L. még Kemence-lóca.

Padkóc

(Padkonice), kisközség Zólyom vármegye besztercebányai j.-ban, (1891) 1007 tót lak.

Padlás

az épületen a legfelső emeletsor födéme és a fedélhéj közötti ür, melyet nálunk rendesen csak raktárul, magtárul, ruhaszárítóul stb. használnak, mig kedvezőbb éghajlatok alatt lakásokat is foglal magában. L. Emelet.

Padlásablak

ablak a fedélszéken a padlás megvilágítására v. szellőztetésére. Rendszerint a szaruzaton nyugszik és fából, cinkből v. cserépből készül. Csak azok a P.-ok (az u. n. lucarne-ok) épülnek kőből, melyek a főpárkány fölött a homlokzat falának síkjában emelkednek és igy mintegy a homlokfal meghosszabbításai.

Padlásszoba

lakószoba a padláson, közvetlenül a tető alatt, azért az egyik oldala rendszerint a fedélhajlás irányában rézsutos. A középkorban a relativ kis területre szorított bekerített városok házaiban találjuk, de találjuk modern nagy városok (Páris, London stb.) bérházaiban is, hogy azok a beléjük fektetett tőkének kamatjait meghozzák. Nálunk padláslakásokat s igy padlásszobákat a zordabb, nagy és gyors hőváltozásoknak kitett éghajlatunk miatt nem szabad építeni, jóllehet azok az újabb cement- és gipszpadlók felhasználásával egészen célszerüen volnának megszerkeszthetők és mindenesetre egészségesebbek lennének mint a nyirkos pincelakások.

Padlástalaj

az utolsó emeletsor födémének felső burkolása. Szorgos építkezéseknél a P. téglakövezetből készül (hogy tetőtűz esetén a födém hamarosan le ne égjen), kevésbbé gondosaknál agyagtapaszból v. földből.

Padló

l. Palló.

Padmál

v. padmaly, l. Mál.

Padmavirág

(növ.), l. Nelumbórózsa.


Kezdőlap

˙