Palackkefe

l. Kefe.

Palackozás

A bort palackozni csak teljesen érett állapotban szabad, mert különben a palackokban üledéket ver s a kitöltésnél zavaros italt szolgáltatna. Legcélszerübb ez okból a P. előtt egy kis próbát pár napig meleg helyen állani hagyni v. pasteurozni s csak azon esetben, ha a bor nem zavarodott meg, láthatunk a P.-hoz, mi célra különböző töltő és dugaszoló gépek vannak használatban. A bor befogadására: a bordeauxi alaku palack vörös, a rajnai alaku palack fehér boroknak való, azonkivül jellemzetes alakuak még a tokaji, sherry, port és champagnei palackok s végül az olasz flaschettik; a külföldiek megszokták már, hogy a borok mindig ezen minőségüknek megfelelő palackokban kerülnek piacra s a változtatás csak hátrányos volna.

Palackposta

v. Neptun-posta. Hirek közvetítése a tengeren, légmentesen elzárt palackok által, melyek a hajóról a vizbe dobatván, a tengeráramlatok által mint úszó tárgyak tova sodortatnak, mig végre valakinek kezébe kerülnek, ki az üvegben levő papirost elolvasván, közhirré teszi. Hireknek, üzeneteknek ily módon való közvetítését 1802. kisérlették meg először és pedig azon célból, hogy a viz által magával sodort üvegek feltalálási helyét és időpontját azok vizbe vetési helye és időpontjával összehasonlítva, a Golf-áram minőségére nézve adatokat nyerjenek. Több ilyen feltalált palack által nyujtott adatok alapján egész tengertérképeket állítottak össze, mely térképek az egyes tengereken uralkodó vizáramlatok minősége és irányának ismertetése által a hajózásnak igen használható eszközévé bizonyultak. Jelenleg a P., mely hajószerencsétlenségekről szóló hirek közvetítésére is szolgál, népjogilag is védve van. A feltalált palackok a helyi hatóságok útján azon konzulhoz továbbíttatnak, melynek nemzetiségéhez a küldő hajó tartozott vagy tartozik; a konzul kötelessége azután a kapott hirt köztudomásra hozni. A palackba zárt papirlapnak tartalma röviden a következő: A vizbedobásnak helye földrajzilag szélességi és hosszusági fokokban kifejezve, keltezés ideje, a hajó neve, útban -tól -ig, a közlendő hir, továbbá a megtalálóhoz intézett azon kérelem, hogy a talált palackot a helyi hatóságnak adja át. A megtaláló azután a papirra irja, hogy mely napon, időben és hol szedte fel a palackot és mit csinált vele. (Egy a Marco Polo brigg által a 48°36' É. sz. és 6°56' Ny. h. alatt vizbe dobott palack Németalföld partján, 53°3' É. sz. és 4°11' K. h. ponton találtatott fel és az adatok szerint számítva, naponkint 8,3 tengeri mérföldet haladt.) Hasonlólag igen jó szolgálatokat tett a P. az északsarki expedicióknál. A Pandora nevü hajó 1876. két kihalászott postapalackban igen fontos hireket kapott a Nares-féle expedicióról, mely a Smith-csatornában fekvő Littleton Island kutatását célozta volt.

Palacky

Ferenc, cseh történetiró, szül. Hodslawitzban 1798 jun. 14., megh. 1876 máj. 26. Trencsénben és Pozsonyban tanult, aztán nevelő volt 1823-ig, amikor Prágában a huszita-kor történeti forrásait kezdte tanulmányozni és Sternberg gróf levéltárnoka volt. 1829. a cseh rendek megbizták Csehország történetének megirásával s 1838. az ország történetirója lett. Élénk részt vett az 1848-49-iki eseményekben, s több német-cseh iróval együtt szerkesztette a márc. 21-iki nyilatkozatot, melyben az Ausztriától való függés ellen harcoltak és nemzeti egyenjoguságot követeltek. Később a nemzetgyülés tagja, a szláv kongresszus elnöke, az ideiglenes cseh kormány tagja, s a bécsi és kremsieri birodalmi gyülésen az autonom-párt vezére volt. 1848. két ízben is fölajánlották neki a közoktatásügyi tárcát, de P. mindannyiszor elutasította politikai okokból, s csak 1860 óta vett újra részt a közéletben. Fő munkája: Geschichte von Böhmen (5 köt., új kiad. 1893 s köv.), mely históriai kritika, előadás és forma tekintetében igen becses tudományos mű; ezt részben előkészítették, részben összefüggnek vele egyes monografiái: Würdigung der alten böhm. Geschichtschreiber (Prága 1830); Der Mongolen Einfall im J. 1241 (u. o. 1842); Über Formelbücher (u. o. 1842-47); Altböhm. Chronographen (u. o. 1829); Archiv cesk(ycaron) (u. o. 1840-72); Urkundliche Beiträge zur Gesch. Böhmens u. der Nachbarläder im Zeitalter Georgs von Podiebrad (Fontes rerum austriac., Bécs 1860); Documenta M. J. Hus vitam, doctrinam, causam etc. illustrantia (Prága 1869); irta továbbá: Anfänge der böhm. Dichtkunst (Safarikkal, Pozsony 1818); Die ältesten Denkmäler der böhm. Sprache (u. azzal, Prága 1840); Zur böhm. Geschichtschreibung (u. o. 1871); Radhost (u. o. 1870-73); Gedankenblätter (u. o. 1874). Szerkesztette továbbá a casopis Musea kralovstoi ceského c. folyóiratot (1827-38).

Palacsinta

a magyar omlette vékonyabb kiadásban; nem egyoldalt a sütőben, hanem kétoldalt a tűzhely tetejn kerek lapos tálban sütik, s rendesen töltve és összetekerve adják asztalra.

Palád

1. (Bot-P.), kisközség Szatmár vármegye szatmári j.-ban, (1891) 1017 magyar lak. - 2. Nagy-P., kisközség u. o., (1891) 1387 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Paladilhe

(ejtsd: -ily) Emil, francia zeneszerző, szül. Montpellier mellett egy falucskában 1844 jun. 3. Orvos apjának, majd a párisi konzervatoriumon Marmontelnek zongora- és Halévynek zeneszerzéstanítványa, kisebbek után 1860-ban a nagy római (utazási) díjat nyerte; ma a konzervatorium vizsgáló bizottságának tagja, az akadémiáé is 1892 (Guiraud E. halála) óta. Öt dalművét adták már elő; ilyen 1872. Le passant (1 felvonásban Coppée dramoletje után); 1886. La patrie (Sardou szindarabja után). Szimfoniát, miséket stb. irt; világhirü lett olaszos dala: La mandolinata.

Paladin

(a lat. palatinus [l. o.] szóból), a kései középkor francia, spanyol és olasz regényeiben meg epikus költészetében a Károly-mondának a császárhoz közel álló hősei; később általában minden lovag, aki kalandok után jár és lovagiasságával kitünik.

Palae...

összetételü, itt nem talált szók palaii... és pale... alatt keresendők.

Palaea Kaymeni

l. Santorin.


Kezdőlap

˙