Palliser-lövedékek

Palliser Vilmos (született Dublinban 1830.) pácnéllövedékeket készített fehér nyers vasból csészébe öntés által, amelyeket róla nevezve 1860. az angol tüzérségnél rendszeresítettek.

Palliszádpálma

(növ.), l. Euterpe.

Pallium

(lat.), a régi Rómában gyapjuszövetből készült, rendszerint nagyon mélyen lecsüngő köpeny, mely ugy szinre, mint alakra nézve kevéssé különbözött a tógától (l. o.). - P. a kat. egyházban, l. Érseki palást.

Pall-Mall

(ang., ejtsd: pell-mell, a. m. mail-játék), London előkelő részének egy utcája, mely csupa klubépületekből áll. Ugyanez a név előfordul Lyonban, Utrechtben, Altonában és egyéb helyeken is. A név a mail nevü játékra (l. o.) emlékeztet, mely Angliában I. Károly alatt nagyon divatossá lőn. - P.-Gazette, egy londoni liberális lap címe.

Palló

v. padló. Van kétféle, t. i. kemény (l. Parket) és puha P. Ez utóbbi ismét kétféle: a) a közönséges puhafa-P., mely vánkosfákra szegezett és minden összeköttetés nélkül csak egymás mellé fektetett fenyődeszkákból áll (alárendeltebb szobákban, kamrákban stb.) és b) az u. n. hajó-P., mely szintén vánkosfákra szegezett fenyőfadeszkákból áll, a deszkák azonban egészen keskenyek (12-16 cm. szélesek) és horonnyal és eresztékkel illesztődnek egymásba.

Pallódeszka

vastagabb deszka, rendesen már 40 mm. (39 mm.) vastagságtól kezdve. A fenyő-P. (padlódeszka) 40 v. 50 mm. vastag; kemény vagyis lombos fák P.-i 40, 50, 75, 100, 120-150 mm. vastagok is.

Pallódíj

(bány.), gyakran megesik, hogy egyik vállalkozó a szomszédja bányáján keresztül kénytelen szállítani; ezért P.-at kell fizetnie.

Pallódúcolás

az ácsmunkában a gerendaerősítések egyik neme. Ha a gerenda teherbirósságát növelni akarjuk, nem mindig szükséges a költséges gerenda-fogazáshoz (l. Fogazott gerenda) folyamodunk. Elég, ha a megerősítendő gerendához (l. az ábrát) alaprajzban (A) és nézetben (B) bemutatott módszer szerint - a két oldalon 2-2, egymásnak részutosan feszülő pallót csavarozunk, részben a gerenda húsába fogazunk. Ügyelni kell arra, hogy a pallók végei a falaktól elég távol essenek, nehogy a gerenda meghajolván, a pallók a falat kitolják. Az ily fajta gerendaerősítést manapság ritkán használják.

[ÁBRA] Pallódúcolás.

Pallófal

szárfák közé iktatott pallókból készült fal, melynek szerkezetét az ábra magyarázza meg. Néha a szárfák közeit két sorban töltik ki pallóval s a pallók közötti ürt homokkal, forgáccsal stb. tömik meg.

[ÁBRA] Pallófal.

Pallóív

1. boltozatok állványozásához pallókból ácsolt ívezet. - 2. Íves fedeleknek pallószaruja.


Kezdőlap

˙