Pálmaolaj

az Elaeris guineensis Jacq. nevü pálmának húsos gyümölcshéjából Ny.-Afrika, Brazilia és Ny.-Indiában sajtolt zsíros olaj. Frissen vajszerü, narancs-sárga, ibolya-szagu és enyhe ízü. A levegőn szintelenné váliks s ekkor szaga és íze avas. Frissen 24-27° C.-nál korosan csak 30-35, stő 42°-nál olvad; főképen palmitint és oleint tartalmaz, van még benne szabad palmitinsav és olajsav is, melyek avasodáskor erősen megszaporodnak, és végül glicerin. Szappan, gyertya, gépkenő és a törökveres festészet fehér fürdője készítésére használják.

Pálmapáfrány

(növ.), l. Cycas.

Pálmarend

más néven Gyümölcsöző társulat (ném. Fruchtbringende Gesellschaft), egyike a XVII. sz.-ban fennállott német nyelvtársaságoknak; 1617 aug. 24. alakult meg Weimarban. Történetét megirta Barthold (Berlin 1848), a többi nyelvtársulat keretében jellemezte Schultz, Die Bestrebungen der Sprachgesellschaften des XVII. Jahrhunderts (Göttinga 1888). V. ö. Heinrich G., Német irodalomtörténet (1. köt.).

Palmaria

Genova olasz tartományhoz tartozó termékeny, megerősített sziget a Speziai-öböl előtt, feketemárvány-bányákkal.

Palmarium

(lat.) a. m. a győzelem díja.

Palmarola

olasz sziget, l. Ponza.

Pálmarózsa-olaj

l. Fűolaj.

Palmarum

(Dies v. Dominica) a. m. Virágvasárnap. L. Husvét.

Palmas

(Las Palmas), a Gran-Canaria sziget megerősített fővárosa, annak ÉK-i partján, 20 756 lak., szép csúcsíves székesegyházzal, püspöki palotával, tengeri fürdőkkel; hajóépítés, halászat, élénk kivitel földmívelési terményekből.

Pálmaszágó

l. Szágó.


Kezdőlap

˙