Pangenezis

(gör.), Darwin ezt a nevet adta a sejtek megoszlásáról és termékenyítéséről szóló elméletének.

Pangeometria

l. Abszolut geometria.

Pangeosz

1870 méter magasságig emelkedő hegység az ókori Makedóniában, a Strimon és Nesztosz folyók köztt; Filippi közelében; dús arany- és ezüstbányákkal; jelenkori neve Pirnari.

Pangermanizmus

a valamennyi német népet eggyé foglaló német nemzeti öntudat, valamint az a törekvés, hogy minden német a közös német állam tagjának érezze magát.

Pangolin

(állat), l. Tobzoska.

Panhellenion

(gör. a. m. minden hellének szentélye), hires ókori szent hely Egina szigetén, hol egy Aiakos által alapított szentélyen Zeus Panhelleniost ünnepelték. Ezt a címet a dodonai Zeus kapta, kinek tiszteletét viszont Tesszáliából kivándorló hellének hozták Egina szigetére. A P.-nál közös hellén ünnepségeket is tartottak (Panhellenia), megújítván azt az engesztelő áldozatot, melyeket Aiakos egy éhhalál alkalmával Zeusnak, mint az összes hellének közös védő urának bemutatott volt.

Panhellenizmus

az a törekvés, hogy valamennyi görög a közös görög állam tagja legyen.

Páni

(pawnee, a kanadaiak loup, a. m. farkas, néven hivják), É.-amerikai indus törzs, mely az alsó Misszisszippi Ny-i partjain a Platte-Rivertől a Mexikói-öbölig lakik; még több rokon törzs (arikari, kicsai, vichita, kaddo, veko stb.) is tartozik hozzá.

Panica

argoliszi folyó, l. Inachosz.

Panicula

(növ.), l. Agbog. - P. constricta, l. Alfüzér.


Kezdőlap

˙