Pápai devolució

püspöki adományozástól függő javadalmak adományozási jogának a pápára átháramlása, ha a püspök az adományozási joggal a kánonjog által megállapított módon és időben nem élt.

Pápai hónapok

l. Pápai rezerváták.

Pápai kereszt

l. Kereszt.

Pápai korona

(tiara), l. Föveg.

Pápai körlevél

l. Enciklika.

Pápai követek

l. Követek.

Papain

l. Papayotin.

Pápai Páriz

l. Párizpápai.

Pápai prelátusok

a szentszék hatóságainál alkalmazott s rangban a bibornok után álló egyházi személyek. A patriárkákon, érsekeken és püspökökön kivül az u. n. praelati di fiochetti és a praelati di mantello. Csak címzetes prelátusok a camerieri segreti és a praelati domestici.

Pápai rendszer

(systema papale vagy curiale), ellentéte a püspöki rendszernek (systema episcopale). Az utóbbi rendszer a legfőbb teljhatalmat a közzsinatnak, a közzsinatban egybegyült püspöki karnak tulajdonítja, s a közzsinatot a pápa felé helyezi, a P. ezzel ellentétben a pápának abszolut teljhatalmát tanítja. A püspöki rendszer a XIV. sz. vége felé fejlődött ki; a XV. sz.-ban főleg a baseli és a konstanzi zsinatok által mind nagyobb elterjedést nyert. A francia gallikanizmus s a febronianizmus ennek a rendszernek elvein sarkallanak. A XV. sz. óta azonban a P. mindinkább tulsúlyra emelkedett; a tridenti zsinat a kérdésnek kifejezett eldöntésébe nem bocsátkozott, de tényleg a P.-nek kedvezett, melyet végül a vatikáni zsinat 1870. évi jul. hónap 18. kelt «Pastor aeternus» konstitucióval, a pápai csalhatatlansággal együtt dogmává emelt, mi által a legújabb időkig vitás kérdés (egyházjogi szempontból) nem vita tárgya többé.


Kezdőlap

˙