Papaya

Juss. (növ.), l. Dinnyefa; Papayaceák, dinnyefafélék.

Papayotin

(papain, papayin), oldható erjesztő (fermentum), amely a Carica Papaia nevü növény nedvében található és amely a fehérjét peptonná képes átalakítani. Az említett növény friss leveleit az indiánok régtől fogva a hús puhítására használják. A Carica Papaia nedvének vizes oldatából borszesszel pelyhes csapadék alakjában válii le a P., amely megszárítván fehér, könnyü por és vizben meg glicerinben oldódik.

Pape

Henrik Eduárd, német jogtudós és kodifikátor, szül. Brilonban (Vesztfália) 1816 szept. 13., megh. Berlinben 1888 szept. 11. A jogi pályán korán és gyorsan emelkedett; 1859. osztálytanácsos és előadó lett a porosz igazsáügyminisztériumban; 1870. a lipcsei legfelsőbb kereskedelmi törvényszék elnöke, 1879. (amikor egyúttal belső titkos tanácsossá nevezték ki), a német polgári törvénykönyvet kodifikáló bizottság elnöke; 1884 óta a porosz államtanács tagja. Számos törvényjavaslatot dolgozott ki s nagy része volt a kereskedelmi és büntető jog kidolgozásában.

Papebroch

(van Papenbroeck) Dániel, a bollandisták (l. o.) tudós munkatársa, született Antwerpenben 1628 március 17-én, meghalt 1714. jun. 28. Tanult szülővárosában, azután belépvén a rendbe, 1648 okt. letette Mechelnben a fogadalmat. Tanár volt Mechelnben és Brüggeben. Pappá szentelték 1658. Egy évig tanította a bölcseletet, azután Bolland munkatársának kérte föl az Acta Sanctorum műve kiadásában, minek következtében 1660. Rómába ment a pápai levéltár átkutatására. 1662. visszatért és most kizárólag a bollandista művel foglalkozott. Munkái közül említendő: Annales Antverpienses ab urbe cindita ad a. MDCC (kézirat, kiadták 5 köt. Mertens és Buschmann, Antwerpen 1845-48).

Papeete

(Papete, Papeiti), Tahiti francia sziget fővárosa, annak ÉNy-i partján, 3000 lak., akiknek jó része fehér bőrü, hajógyárral, raktárakkal és kaszárnyákkal; gyöngyház-, pamut-, narancs-, kokuszdió és főképen kopra-exporttal.

Papenburg

város Osnabrück porosz kerületben, a 4 km.-nyire fekvő Emsbe vezető hajózó csatorna és vasút mellet, (1890) 6933 lak., hajógyárral, gőzhámorral, gép-, papiros- és kémiai gyárral, olajpréseléssel és gőzfürészmalommal; hajósiskolával.

Papeteria

(franc., ejtsd: papetrí), papirkereskedés, a papir- és lemezpapir-áruk iparszerü előállítása és a velük való kereskedés; továbbá irómappa, levélpapirossal, borítékkal stb.

Paphia

Aphrodite (l. o.) mellékneve Pafosz városától, hol kultusza volt.

Papi

község, l. Csonka-Papi.

Papia Poppaea lex

l. Lex Papia Poppaea.


Kezdőlap

˙