Papiros-alkotmány

l. Alkotmány.

Papirosanyag

tiszta cellulózából álló, jól foszlott növényi sejt; a lignint tartalmazó sejtek neve pótanyag, mig a P.-ba kevert földes anyagokat töltőanyagoknak nevezik. L. Növényi sejtanyag.

Papiros-csomagolás

Rotációs nyomtatógépek számára a papiros tekercsalakban, gyorssajtók számára, valamint az irópapirosok ívalakban jönnek forgalomba. Az ívalaku nyomdai papirost 1000 ívenként csomagolják, az irópapirost pedig a következően: a felibe hajtott ívekből 10 darabot tesznek egymásba s ezt füzetnek nevezik, 10 füzet = konc, 10 konc = rizma, s ezt két részben, azaz 500 ívenként csomagolják, 10 rizma = bál.

Papirosenyvezés

A növényi sejtek nagy mértékben vizszívók, de mert az ily sajátságu papiros irásra s nyomtatásra alkalmatlan, ezért a sejteket, a papirosgyártás folyamata közben, gyántákkal vonják be. A gyántaenyvezés (l. Papiros) a vizszívó képességet csökkenti ugyan, de csökkenti a papiros szilárdságát s tartósságát is s ezért a legjobb minőségü papirosokhoz nem gyántákat, hanem állati enyvet használnak. Ily esetben az enyvezést a papirosgyártás befejezte után végzik, vagyis a kész papirost mártják az állati enyvoldatba s ezután a levegőn lassan szárítják. Ez az eljárás költséges, de a papiros tartósságát növeli.

Papirosfehérítés

l. Papiros.

Papiros-forgalomzár

l. Forgalomzár.

Papirosgyurma

(papier mâché) alatt néha tiszta papirosanyagot, t. i. foszlatott rongyot vagy cellulózt (l. Papiros), leggyakrabban azonban enyves kaolint vagy krétát értenek, amelyhez kis mennyiségü papirosanyagot kevernek.

Papiroshéju dió

a Juglans regia L. var. fragilis L. népies neve. L. Diófa.

Paproskárpit

enyves földfestékkel bemázolt papiros, amelyre más szinü mintákat nyomnak. Az alapszinnel való mázolás kiviteli módját lásd Mázolt papiros; az ily papiros mintázását pedig teljesen azonos módon végzik, mint a szövetek kézzeli nyomtatását. Nyomtatás után kalanderen simítják, esetleg mintásan sajtolják a kárpitot.

Papiroslemez

fél milliméternél vastagabb papiroslap, mely részint használt papirosból, részint faanyagból készül. A használt papirost e célból előbb áztatják s foszlatják és ezután hengeres szitával ellátott papirosgépen a faanyagnál leirt módon lemezzé alakítják.


Kezdőlap

˙