Perbenyik

kisközség Zemplén vármegye bodrogközi j.-ban, (1891) 1063 magyar lak., van vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára.

Perbete

nagyközség Komárom vármegye udvardi j.-ban, (1891) 3392 magyar lak., van vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára.

Perc

elsőperc is, mint időmérték az órának, mint ívmérték a foknak hatvanad része. A P.-et hatvan másodpercre (l. o.) osztjuk. Az ujjak ízeit is P.-nek szokták nevezni.

Perca

L. (állat), a tüskeparás halak, alrendjének sügérfélék családjába tartozó halnem. Lásd Sügér.

Per capita

(lat.) a. m. fejenkint; ellentéte per stirpes a. m. törzsönkint. Az örökösödésnél bir fontossággal. Példa: az örökhagyó után mint törvényes örökös három unoka maradt, mint az örökhagyó még előtte elhalt két fiának gyermekei. Fejenkinti örökösödésnél a hagyaték a 3 unoka között egyenlő 3 részre oszlik. Törzsönkinti örökösödésnél ellenben két egyenlő részre, az egyik részt az egyik fiu, a másik részt a másik fiu gyermekei kapja. Az az unoka tehát, ki apjának egyetlen fia volt, az utóbbi esetben a hagyatéknak felét kapja, az elő esetben csak 1/3-ad részt. Nálunk a gyermekek fejenkint, a többi leszármazók törzsönkint örökölnek.

Percassa

(ol.) a. m. készpénzfizetés ellenében.

Percent

(lat.) a. m. százalék - Percentuáció vagy procentuáció, l. Osztalékrendszer.

Perceptibilis

(lat.) a. m. észrevehető, elfogható; perceptibilitas, észrevevő, felfogó képesség; perceptio, beszédes, begyüjtés; filozofiai értelemben a. m. észrevevés (l. o.).

Perceval

(ejtsd: persz-vall) Spencer, angol államférfiu, szül. 1762 nov. 1., meggyilkoltatott 1812 máj. 11., John Egmont ír gróf másodszülött fia. Cambridgeban végzett tanulmányai után mint ügyvéd működött Londonban, ahol különösen a Hasting Warren ellen folytatott pör idején kiadott röpiratával Pitt figyelmét magára vonta. Pitt befolyásával aztán Nottinghamban az alsóházba választották, ahol a minisztérium rendületlen hivének mutatta magát. 1801. Addington alatt Solicitor general és 1802. Attorney general lett. 1806. (Pitt halála után) ezen hivatalait elvesztette és azután az alsóházban a tory-párt vezére lett. 1807 ápr., mint a kincstár kancellárja lépett az új kabinetbe és nemsokára a Lancester hercegségnek kancellári hivatalát is nyerte. Ennek fejében erősen védelmezte az anglikánus egyház kiváltságait és szenvedélyesen küzdött a katolikusok emancipációja ellen. 1809 végén Portland visszalépése után P. lépett a kabinet élére. 1811. a régensség fölött folytatott vitában a királyi előjogok mellett kardoskodott, mely politikájával már szinte veszélyes reakciót idézett elő, midőn az alsóház küszöbén magánbosszuból meggyilkoltatott.

Perch

(ang., ejtsd: percs), angol földmérték, majd 161/2, majd 18, majd 21 angol láb.


Kezdőlap

˙